Högskoleverkets rapport får stark kritik

Högskoleverkets dystra prognos om framtidens arbetsmarknad för
apotekare kritiseras starkt av Ingrid Nylander, professor i
farmacevtisk farmakologi och prodekan med ansvar för farmacevtisk
utbildning vid Uppsala universitet.

7 mar 2008, kl 11:11
0

Högskoleverkets rapport visar på ett stadigt ökande överskott av apotekare på arbetsmarknaden med start redan för omkring fem år sedan. Enligt Ingrid Nylander är detta inte förenligt med resultat från undersökningar vid Uppsala universitet och Göteborgs universitet där de som examinerades 2002 respektive 2006 har angett hur lång tid det tog för dem att få arbete.
– De båda studierna gav i stort sett samma resultat: 60 procent fick anställning inom det farmacevtiska yrkesområdet redan innan examen och 30 procent inom det närmaste halvåret efter examen. Jag känner inte igen Högskoleverkets resultat i vår verklighet, säger hon.

Hon menar även att det är anmärkningsvärt att Högskoleverket inte har tagit hänsyn till regeringens förslag till omreglering av apoteksmarknaden där en framtida brist på farmacevter – istället för ett överskott – påtalas som ett stort bekymmer.

Stig Forneng är ansvarig för Högskoleverkets rapport och förklarar att den information som presenteras där utgår från Statistiska Centralbyråns Arbetskraftsbarometer, där arbetsgivarna har fått uttala sig om utsikterna på arbetsmarknaden för olika utbildningsgrupper.
– Ingen kan veta hur arbetsmarknaden ser ut om sex, sju år och vår rapport utgör inte sanningen på något sätt. Men den kan användas som en utgångspunkt. Man kan tänka sig en ökad efterfrågan på apotekare efter omregleringen men det är svårt att väga in detta i beräkningarna i nuläget, säger han.