Högre överlevnad med ny cancerbehandling

Ny behandling för äldre personer med kronisk lymfatisk leukemi kan vara bättre än befintlig och öka den progressionsfria överlevnaden, enligt en ny studie.

7 dec 2015, kl 11:00
0

I en fas III studie som publicerats i New England Journal of Medicine jämfördes en nyare målsökande antigen, ibrutinib, med klorambucil som är en form av kemoterapi som ofta ges till patienter med kronisk lymfatisk leukemi.

Resultaten visade att ibrutinib var effektivare än klorambucil när det kommer till progressionsfri överlevnad. Efter två år levde fortfarande 98 procent av patienterna som fick ibrutinib, jämför med 85 procent som fick klorambucil.

I studien deltog 269 personer med en medelålder på 73 år. Den relativa risken för död var 84 procent lägre i gruppen som fick ibrutinib och den totala svarsfrekvensen var också högre i den gruppen.

Forskarna drar slutsatserna att ibrutinib är effektivare behandling än klorambucil för tidigare obehandlade patienter med kronisk lymfatisk leukemi eller liten lymfatisk lymfom, sett till bland annat progressionsfri överlevnad.

Ibrutinib är redan godkänt för behandling av patienter med kronisk lymfatisk leukemi som redan fått annan medicin. Men det här är den första studien som testade läkemedlets effektivitet som första behandlingsalternativ, uppger Eurekalert.

Ungefär 20 procent av patienterna i båda grupperna fick liknande biverkningar så som trötthet, kräkningar och illamående.

Studien finansierades av bland andra Pharmacyclics, som tillverkar ibrutinib och National Institutes of Health.