Världens ledare samlas mot antibiotikaresistens
Förenta nationernas högkvarter i New York. Foto: Istock.

Världens ledare samlas mot antibiotikaresistens

På torsdag håller Förenta nationerna högnivåmöte om kampen för att vi ska kunna behandla farliga infektioner.

24 sep 2024, kl 08:03
0

Förenta nationernas högnivåmöte om antimikrobiell resistens, AMR, i New York nu på torsdag, 26 september, har av vissa kallats ett ödesmöte. Det är andra gången som världens ledare samlas för att diskutera det växande hälsohotet från antibiotikaresistens och annan antimikrobiell resistens.

Förra gången var 2016. Många såg detta första högnivåmöte om antimikrobiell resistens som en viktig milstolpe. Men många menar också att dess värde främst var symboliskt, mötet ledde inte till några avgörande åtgärder eller andra förbättringar, anser kritikerna.

Därför är, framhåller de, det kommande andra högnivåmötet desto viktigare. Det måste producera mer än vackra ord och verkligen lägga grunden för konkreta åtgärder, menar de.

Högnivåmöte om antimikrobiell resistens

Inför torsdagens möte har det länge pågått förhandlingar och diskussioner mellan ländernas företrädare. De har då förberett en resolution som staterna ska kunna enas kring.

Sverige har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, på olika sätt försökt driva på. De svenska förhandlarna har arbetat för att FN ska kunna enas om konkreta, tidsatta mål i kampen mot resistensutvecklingen.

Nu finns ett utkast till resolution som länderna kommer att ta slutlig ställning till på torsdag. Det är ett 15 sidor långt dokument. Det innehåller tydliga mål för AMR-arbetet på många olika områden och delvis även mätbara och tidsatta mål.

WHO efterlyser snabbt globalt svar

Världshälsoorganisationen, WHO, skriver också i ett pressmeddelande att utkastet till deklaration innehåller beslutsamma åtgärder. Utan dessa “kommer AMR att orsaka ännu mer globalt lidande, särskilt i låg- och medelinkomstländer”, framhåller WHO.

– Antimikrobiell resistens hotar ett sekel av medicinska framsteg och kan återföra oss till pre-antibiotika-eran, där infektioner som kan behandlas idag kan bli en dödsdom”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, i pressmeddelandet.

– Detta är ett hot mot alla länder på alla inkomstnivåer, varför ett starkt, påskyndat och välkoordinerat globalt svar behövs omgående.

39 miljoner riskerar att dö fram till 2050

Mötet hålls veckan efter att forskare publicerat en uppmärksammad studie i the Lancet som visar att 39 miljoner människor riskerar att dö i världen fram till 2050 på grund av läkemedelsresistenta infektioner.

Värst utsatta är barn och äldre och människor i låginkomstländer. Men alla världens länder drabbas.

Välkommen till spännande seminarium!

Den 28 oktober arrangerar Läkemedelsvärlden och Apotekarsocieteten ett gemensamt seminarium som ska summera FN:s högnivåmöte om antimikrobiell resistens och blicka framåt. Vad kom fram under mötet och vad får det för betydelse för framtiden, globalt och nationellt?

Inbjudna talare är Sveriges AMR-ambassadör Malin Grape, professor Otto Cars som är grundare av organisationen React, Thomas Tängdén, ordförande i antibiotikanätverket Strama, och Katarina Lönnqvist, samordnare i antibiotikaresistensfrågor vid Läkemedelsverket.