Höga nivåer av kikhosta

Antalet fall av kikhosta ökar i flera länder och nu finns en oro att samma sak ska ske i Sverige. En förklaring är att dagsens vaccin bara skyddar några år.

16 sep 2013, kl 08:00
0

Annons

Kikhosta finns fortfarande i samhället, trots att den minskat kraftigt i Sverige sedan vaccination återinfördes 1996. Smittskyddsinstitutet riktar nu uppmärksamhet mot faktum att vare sig vaccination eller en tidigare infektion ger någon livslång immunitet. Särskilt viktigt är det för de som har eller vistas nära spädbarn.

Eftersom många vuxna tror att de är immuna tack vare vaccinering eller att de haft kikhosta riskerar de att smitta små barn som ännu inte vaccinerats.
– Allra känsligast är riktigt små barn eftersom de inte kan hosta upp slemmet och därför inte få luft, därav uttrycket att de kiknar. Har man hostat under längre tid och ska träffa små barn bör man kontrollera att det inte är kikhosta, säger Rigmor Thorstensson på Smittskyddsinstitutet.

Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis och för vidare genom droppsmitta. Det vaccin som finns idag minskar i effekt sex till sju år och därför är det viktigt att barn får sina påfyllnadsdoser. Den första dosen ges vid tre månaders ålder och enligt Rigmor Thorstensson är det viktigt att inte vänta längre utan hellre ge första dosen något tidigare.
– Vi vill också påminna de som arbetar i vården att det cirkulerar kikhosta och att det bör kollas upp vid misstanke om man ska träffa spädbarn. Det går att testa relativt enkelt med ett näs- eller blodprov.

Trenden med ökat antal fall av kikhosta ses i många delar av världen och sjukdomaen har nått höga nivåer i bland annat USA, England, Nederländerna och Australien. I en artikel i Läkartidningen uppmärksammas problemen och där pekar man på att barn är extra utsatta innan de två första doserna av vaccinet.

Efter att den tredje dosen givits vid 12 månader ges idag en påfyllnadsdos vid sex års ålder men från 2016 kommer ytterligare en påfyllnadsdos att ges i tonåren.
– Internationellt är uppfattningen att vi behöver ta fram bättre vaccin. Det finns kandidater som är på väg in i klinisk prövning men det tar ju tid innan de eventuellt når marknaden, säger Rigmor Thorstensson.

På Smittskyddsinstitutet arbetar man nu med att ta fram en strategi för hur smittspridningen ytterligare ska kunna begränsas.
– I England har man testat att vaccinera gravida kvinnor vilket ger både de nyfödda och mammorna immunitet. Det skulle kunna vara ett alternativ, men vi avvaktaren utvärdering innan vi tar ställning.