“Hög tid att debatten återvänder till sakfrågan”

Debatten inför beslutet om de antroposofiska preparaten har glidit i väg och handlar inte längre om kärnfrågan, skriver Apotekarsocietetens vd Karin Meyer i ett nytt blogginlägg.

14 jun 2016, kl 09:43
3

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

De senaste veckorna har debatten kring antroposofiska produkter och dess eventuella införlivande i svensk läkemedelslagstiftning tagit ny fart. Det är intressant hur debatten glidit ifrån själva sakfrågan som handlar om, och i så fall hur, svensk läkemedelslagstiftning ska ändras för att anpassas för dessa produkter och konsekvenserna av detta.

Vidarkliniken har använt dessa preparat som läkemedel sedan 1993 efter att regeringarna sedan dess beviljat särskilda dispenser vilka har förnyats 11 gånger. Vidarkliniken och de företag som producerar produkterna har således haft inte mindre än 26 år på sig att planera och genomföra vetenskapliga studier för att visa preparatens effekt i enlighet med internationella regelverk.

Beredningen av de över 90 remissinstanserna pågår fortfarande och det är högst oklart om beslut kan tas innan den nuvarande dispensen går ut den 30 juni. En grundlig beredning är viktig för en långsiktig och patientsäker lösning, men under tiden har debatten glidit från själva sakfrågan – det vill säga varför dessa produkter ska ha en gräddfil i svensk läkemedelslagstiftning.

Debatten har svävat ut till argument som kräver en viss eftertanke. Till exempel hävdar företrädare för Vidarkliniken att vi måste värna om deras 150 anställda, att vi som står upp för vetenskapen inte förstår antroposofin och därför inte bör uttala oss, att preparaten har effekt men det går bara inte att visa, att det kostar för mycket för företagen att göra kliniska studier och att vi bör göra som i vissa (mycket specifika) andra länder i Europa.

Vad skulle hända om läkemedels- och life science-industrin skulle hävda att eftersom de har 40 000 (!) anställda i Sverige så bör lagen anpassas om de inte kan visa effektdata? Eller om dess företrädare skulle hävda att de som förordar vetenskap och följsamhet till befintlig lagstiftning bara inte begriper bättre?

Många av Sveriges små forskande läkemedelsföretag kämpar varje dag för att få in kapital och utföra kliniska prövningar för att få fram effektdata. Tänk om även dessa bolag skulle få dispens under 26 år för att använda preparaten i klinisk vardag utan några krav på att genomföra vetenskaplig forskning och prospektiva kliniska prövningar för att generera effektdokumentation.

Tänk om vi skulle ta efter just de länder som har en lagstiftning som passar antroposoferna och dess företag bäst och inte de länder som valt lagstiftning med krav på effekt. Reaktionerna skulle rättfärdigt nog inte låta vänta på sig.

Det är hög tid att komma tillbaka till sakfrågan och för våra politiker att fatta mod och komma till ett beslut. Gärna så snart som möjligt så att inte debatten glider ifrån sakfrågan igen.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Intressant att veta vore hur många patienter som får antroposofiska läkemedel per år samt hur många förpackningar som expedieras. Tycker inte att preparaten skall godkännas utan man öppnar för extempore tillverkning av dem på svenskt apotek. Min moster fick en tumör i magen stor som en fotboll, som togs bort med kirurgi och cellgifter. Sedan kontaktade hon Vidarkliniken för recept på Iscador och vitamintabletter. Sedan fick ordination på hälsokosten, som björkaska, något gräs och krasse. Lite skumma saker. Men hon var väldigt nöjd och lycklig med det. Hon skulle nog ta något varje timme. Hon lever än och 25 år senare.

  2. Mindes en lustig detalj. Min moster var före cancern intresserad av hälsokost och antroposofisk terapi. En tysk antroposofläkare skulle hålla föreläsning i 3 dagar för allmänheten. Min moster anmälde sig. Första föreläsningen var intressant och bra. Andra och tredje föreläsningen var i princip en repris av den första. Just den detaljen tyckte min moster var lite underlig.