Hjärtrisk med celecoxib enligt långtidsstudie

I fredags meddelade Pfizer att patienter som fått celecoxib (Celebra/Celebrex) i en pågående cancerstudie uppvisat en cirka 2,5 gånger ökad risk för kardiovaskulära händelser.

20 dec 2004, kl 14:25
0

Studien avbröts i relevanta delar, men uppgifterna motsägs av data från andra studier och Pfizer säger sig inte avse att dra tillbaka Celebra från marknaden.

I studien, Adenoma Prevention with Celecoxib (APC), uppvisade de patienter som fick 400-800 mg celecoxib dagligen en cirka 2,5 gånger högre risk för hjärtkärlhändelser, som hjärtinfarkt och stroke, jämfört med patienter som fått placebo. National Cancer Institute (NCI) i USA, som sponsrar APC, har avbrutit distributionen av celecoxib i studien.

Svenska Läkemedelsverket fick del av studieresultaten i fredags och fastslår i ett pressmeddelande att patienter med ökad risk för hjärtkärlsjukdom samt patienter som saknar hög risk för magtarmblödning inte bör behandlas med coxiber.

Patienter som behandlas med coxiber rekommenderas att vid nästa läkarkontakt diskutera sin behandling.

Svenska Reumatikerförbundet kräver i ett pressmeddelande idag att regeringen efter de senaste uppgifterna prioriterar arbetet med patientsäkerhet ytterligare. Man vill att propositionen om ett nytt läkemedelsregister tidigareläggs och riktar kritik mot Läkemedelsverkets och läkemedelsbranschens agerande.

? Avslöjandena visar att den svenska läkemedelssäkerheten inte är tillräcklig. Vi kan tyvärr konstatera att biverkningsrapporteringen inte fungerar inom sjukvården. Exempelvis upptäcktes inget samband mellan Vioxx och ökad risk för hjärtinfarkt i det nuvarande systemet, säger Lena Öhrsvik, ordförande i Reumatikerförbundet.

– Pfizers kraftiga marknadsföring av Celebra under hösten är mycket olycklig. Läkemedelsverkets information till oroliga patienter har samtidigt inte varit tillräcklig och har innehållit felaktigheter. Förtroendet för Läkemedelsverket och för hela läkemedelsbranschen har allvarligt skadats av det inträffade. Vi förväntar oss att både myndigheter och läkemedelsindustri nu samverkar för att förbättra patientsäkerheten och för att återupprätta förtroendet för läkemedelssektorn, säger hon.

Pfizer har under hösten i annonser i bland annat Dagens Medicin framfört budskapet “Ingen ökad risk för hjärt-kärlhändelser jämfört med placebo eller NSAID”.

Pfizeraktien rasade med mer än 20 procent efter offentliggörandet av de negativa studieresultaten.