Hjärtat räknar med att bli ledande

Hjärtat räknar med att bli ledande

Med en satsning på ytterligare 100 apotek ska Apotek Hjärtat bli ledande på marknaden. Vice vd Bodil Eriksson svarar här på frågor om hur de ska vinna i konkurrensen, hur de ser på personalen, vad de tänker kring grossistledet och sjukhusens läkemedelsförsörjning.

8 feb 2010, kl 13:58
0

Annons

Bodil Ericsson tillträder officiellt sin roll som vice vd på Hjärtat nästa måndag, men hon var på plats redan när Apotek Hjärtat på Mäster Samuelsgatan i Stockholm öppnade på måndagen. Apoteket ser i stor utsträckning ut som kunderna är vana vid att ett apotek ser ut, vid receptdisken står det en stor skylt om rådgivning och runt om i lokalen finns plakat som förklarar att Apotek Hjärtat satsar på hälsa och ett friskt liv. ?Livet är en gåva och vi vill göra dig sällskap längs vägen ? både över toppar och genom dalar? står det bland annat.

Ni har sagt att förutom de drygt 200 apotek som ni redan köpt planerar ni att öppna 100 till de närmsta åren. Vad ligger bakom det beslutet?
? Det är helt enkelt att vi satsar på att bli ledande. Vi är redan rikstäckande och ska bli det ännu mer, det är nu kartan för den här nya branschen ritas.

Har ni fått tillstånd ännu?
– Vi har tecknat avtal och sökt tillstånd för de fyra första som ska ligga i Sala, Växjö, Stenungsund och Tyresö. Vi har inte gått ut ännu med när de öppnas, men det är under våren.

Vad kommer ni göra annorlunda jämfört med Apoteket AB?
– Vi har nu fått träffa personalen på alla våra apotek och vi ser framför oss att de i mycket större utsträckning ska vara med och utveckla företaget. Vi vill att man ska kunna vara lite entreprenöriell på våra apotek.

Men ni är en stor kedja, hur mycket frihet kommer det att finnas på varje apotek?
– Vi kommer självklart ha våra strategier och riktlinjer från huvudkontoret. Men vi vill att varje apotekschef analyserar den lokala marknaden och tar fram lösningar som passar. Det kan vara olika mycket rådgivningstjänster till exempel. Vi såg i vår undersökning som vi gjort kring hur folk upplever omregleringen att människor i storstadsregionerna är mycket mer intresserade av rådgivning.
–  Det verkar också som om personalen inte använts fullt ut tidigare så vi tror det finns mycket att vinna här.

Vad ska ni ha för kompetensutveckling?
– Vi har precis kommit igång och nu är fokus på att hålla igång driften. Så jag kan inte svara på det ännu, men där måste vi först fråga personalen och sen analysera vad det finns för behov.

Hur kommer sortimentet förändras?
? Inte särskilt mycket ännu, men vi kommer satsa på att bygga ut sortimentet. Apoteket AB har ju redan påbörjat en sortimentsbreddning och den kommer vi att fortsätta. Vi ser framförallt att det kommer finnas utrymme för produkter som kan användas för att förebygga sjukdom så där kommer vi att satsa.

Vad är det för produkter?
? Det vill jag inte säga ännu, det är en strid mellan aktörer nu och vi är inte klara.

Kommer ni ha produkter med det egna varumärket?
? Ja, det kommer vi. I början blir det framförallt på handelsvaror, vi har inte tänkt att ha egna läkemedel ännu det finns så många andra bra och starka varumärken där.

Har ni planer på att bli egna grossister?
? Man kan väl säga som så att det är en rätt märklig situation den vi har nu, med endast två leverantörer som också har egna apotekskedjor. Men vi har inte hunnit analysera det fullt ut ännu, och vi ska börja med att se hur samarbetet fungerar med de två befintliga.

Sju landsting kommer upphandla läkemedelsförsörjningen det här året, något som Apoteket AB hittills skött. Tittar ni på den marknaden?
? Vi kommer att analysera även det noga.