Annons
KRÖNIKA
Hjärtat bakom disken – om farmaceutens stolthet
Kimiya Näslund.

Hjärtat bakom disken – om farmaceutens stolthet

Från pappersrecept till pandemi – farmaceuterna står kvar. Kimiya Näslund krönikerar om yrkesstolthet.

17 apr 2025, kl 09:30
0

Annons

Året var 2004. Solen var på väg upp när jag låste upp apotekets dörrar.

Gatorna var lugna, men jag visste att apoteket snart skulle fyllas av människor – stressade, oroliga eller lättade över att få hjälp. Jag visste att dagen kunde bli lång och intensiv och att jag kanske inte skulle räcka till.

Men för mig var det här mer än ett jobb; det var ett kall.

Då kunderna stod med gula recept

Jag minns tiden innan digitaliseringen, när Apoteket AB var den enda aktören och pappersrecept var normen.

Det var en annan verklighet. Jag minns hur köerna ringlade sig utanför apoteket, särskilt på morgonen när kunderna stod där med sina gula recept i händerna och även ibland efter stängning. Vi var tvungna att vara både snabba och noggranna, och ibland stannade vi kvar efter stängning för att vi behövdes.

Trots att arbetet var intensivt fanns det en känsla av gemenskap och stolthet. Det handlade inte bara om att lämna ut medicin – det var en dialog, en trygghet. Vi kunde vara de första att förklara för en äldre person hur deras nya medicin skulle tas eller ge ett lugnande råd till en förtvivlad förälder som oroade sig för sitt barns hälsa.

Resan mot digitalisering hade redan börjat. Apoteket har alltid varit innovativt och ett steg före sin tid. Vi hade börjat utbilda och implementera inom vården när det gällde elektroniska recept – något som idag är standard. Det låg mycket arbete bakom denna framgång. Det var inte lätt att övertyga läkare om elektronisk förskrivning, men det var definitivt värt mödan. Idag skördar vi frukterna.

Vi är en livlina för dem som behöver oss

En morgon 2004 minns jag särskilt väl. Jag kom till jobbet efter julledigheten och kände den tunga luften i personalrummet. En kollega stod där, gråtande och andfådd. ”Tsunami… Thailand… bror,” sa hon med darrande röst. Hennes bror och familj var försvunna i katastrofen. Världen var i sorg, och mitt hjärta krossades.

Men den dagen förändrades något i mig. Apoteket fick besked om att alla apotek i Sverige skulle vara beredda att skicka läkemedel till de tsunamidrabbade områdena i Thailand. Jag blev ansvarig för att agera som jour. Vi hade alla en plats att fylla, och för mig blev det en ögonblicklig insikt om hur mycket vi behövdes.

Vi var inte bara farmaceuter – vi var en livlina för dem som behövde oss.

Covid-19: Ny kris – samma engagemang

Pandemin var en annan prövning. Alla stängde sina dörrar – men inte vi. Vi stod kvar där för våra kunder, för att ge råd och stöd i en tid av oro. Covid-19 förändrade vårt sätt att arbeta.

När andra backade, gick vi framåt – utan skyddskläder, utan tvekan.

Vi tog emot människor som ibland var smittbärande, men vi var där. Modiga, omtänksamma och dedikerade till vårt arbete. Vi var farmaceuter, och vi fanns där för våra samhällen, även när världen var som mest osäker.

Yrkesstolthet – vår viktiga roll i vården

Farmaceuter kanske inte alltid syns i rampljuset, men vi är en grundpelare i vårdsystemet. Vi är mer än bara de som delar ut medicin. Vårt jobb handlar om att vara där för människor i deras mest utsatta stunder och erbjuda våra tjänster och kunskap för tryggare läkemedelsanvändning och bättre följsamhet.

Jag är en stolt apotekare. Jag vet att vårt arbete gör skillnad – inte bara genom mediciner, utan genom den trygghet och kunskap vi förmedlar. Varje möte med en människa är en möjlighet att påverka någon annans liv, det är trots allt vi farmaceuter som är läkemedelsexperter. Och varje gång vi står där, oavsett om det är en vanlig dag eller i en kris, vet vi att vårt jobb är avgörande.

Farmaceuter kanske inte alltid får det erkännande vi förtjänar, men vi är en oundgänglig del av vårdsystemet. Vi är den sista länken mellan läkemedlet och människan, och vi kan vara den första länken i primärvården för att avlasta vården. Och för mig – och för många av mina kollegor – är det här mer än ett jobb. Det är en passion. En passion att göra skillnad varje dag.

 

Kimiya Näslund

Kvalitetschef, Apotea

Styrelseledamot, Apotekarsocieteten

Previous article Till slut: Leqembi godkänt i EU mot tidig Alzheimer
Nästa artikel Ny karta visar ”hot spots” för TBE i Europa