Köerna till behandling med hivförebyggande Prep, preexpositionsprofylax mot hiv, är fortsatt långa.
I Region Stockholm är väntetiden upp till ett år. Detta trots att regionen ökat tillgången på vård, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat. Sedan september erbjuder både Venhälsan på Södersjukhuset och Specialistmottagning sexuell hälsa i Huddinge Prepbehandling.
– Efterfrågan ökar snabbare än resurserna. Risken är förstås att man får smittan under väntetiden, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén, som arbetat med att införa Prepbehandling i Sverige.
Hivförebyggande Prep är effektivt
Prepbehandling innebär att personer med riskbeteende får antivirala hiv-tabletter för att slippa bli smittade.
Studier, som brittiska Prep-Impact Trial, visar att förebyggande behandling ger ett nästan 100-procentigt skydd. Det förutsätter att behandlingen följs.
– I det fåtal fall personer ändå smittas med hiv handlar det nästan alltid om att personen av någon anledning inte tagit Prepläkemedel enligt ordination, säger Magnus Gisslén.
Forskarna bakom en uppföljningstudie av Prep-Impact Trial, publicerad i senaste The Lancet HIV nu i december, anser att fler britter i riskgrupp borde få Prep. Det är samma sak i Sverige, konstaterar Magnus Gisslén.
I Stockholm väntar 838 personer
I somras gjorde Läkemedelsvärlden en kartläggning som visar att minst 728 personer då köade för att få börja med Prep.
Enligt de senaste siffrorna från Region Stockholm står nu 838 personer i kö för att få Prep i regionen. Det berättar Finn Filén, överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, i en intervju med tidningen QX.
– Det innebär en väntetid på upp till ett år. Väntelista för PrEP är inte bara ett stockholmsfenomen utan situationen är tyvärr liknande även i Göteborg och Malmö, säger Finn Filén till QX.
Vill att fler läkare skriver ut Prep
Väntetiden ökar alltså i Stockholm trots att Region Stockholm utökat vården på grund av de långa köerna.
Både Finn Filén och Magnus Gisslén tycker att tillgången på Prep måste bli bättre.
– Det vore rimligt om fler än infektionsläkare på sjukhus kan skriva ut Prep, exempelvis läkare vid mottagningar för sexuell hälsa, säger Magnus Gisslén.
Prep bra för både individ och samhälle
– Prep är ingen krånglig behandling men den kräver resurser även om den totalt sett är mycket kostnadseffektiv. Patienten kommer för provtagning och nytt recept var tredje månad, säger Magnus Gisslén.
Statsepidemiologen och infektionsprofessorn Magnus Gisslén poängterar att nyttan med Prep är större än kostnaden.
– Varje förhindrat fall av hiv ger en stor besparing för både samhälle och individ och dessutom upptäcks och behandlas andra sexuellt överförbara sjukdomar, säger han.
Magnus Gisslén får, som Läkemedelsvärlden berättat, utmärkelsen Guldarken 2023 för sitt mångåriga arbete mot hiv.