Svar om coronabehandling väntas inom några veckor

Svar om coronabehandling väntas inom några veckor

Preliminära resultat av kliniska tester av ett hiv-läkemedel mot coronaviruset kommer snart, enligt en WHO-expert.

13 feb 2020, kl 11:00
0

Kinesiska forskare testar, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, hiv-läkemedlet Kaletra (lopinavir, ritonavir) mot den nya coronavirusinfektionen som nu fått namnet Covid-19. Dessa första kliniska tester var en av de frågor som 300 forskare och andra experter diskuterade vid ett vetenskapligt möte på världshälsoorganisationen WHO:s högkvarter i Genève. Forskare i Kina och Taiwan medverkade virtuellt.

Mötet pågick i två dagar. Syftet var att bedöma det nuvarande kunskapsläget beträffande Covid-19 och viruset SARS-CoV-2 som orsakar infektionen. Experterna identifierade också kunskapsluckor och vilka forskningsfrågor som måste prioriteras för att stoppa det pågående utbrottet och förbereda för framtida utbrott.

Hoppas på hiv-läkemedel mot coronaviruset

Vice ordförande för mötet var virologen Marie-Paule Kieny, tidigare anställd av WHO. Vid presskonferensen efteråt beskrev hon, uppger Reuters, de kliniska studierna i Kina. Enligt Marie-Paule Kieny har ett större men ej specificerat antal patienter med Covid-19 fått det antivirala kombinationsläkemedlet Kaletra mot hiv.

Forskarna vet ännu inte om läkemedlet har någon effekt mot coronavirusinfektionen och hur stor effekten i så fall är.

– Vi vet inte resultaten av testerna än, vi får vänta i upp till några veckor innan resultat kommer, sade hon.

– Det vore utmärkt om det fungerade eftersom det här läkemedlet redan är godkänt och används och därmed finns tillgängligt snabbt.

Kinesiska Covid-19-forskare är även intresserade av det experimentella antivirala läkemedlet remdesivir som tidigare testats mot ebola.

– Forskarna kommer mycket snart att börja behandla Covid-19-patienter med remdisivir. Sedan får vi vänta några veckor på de första signalerna om hur det fungerar, sade Marie-Paule Kieny.

Vaccinkandidater på agendan

De 300 experterna diskuterade även möjligheterna att utveckla vacciner mot det nya coronaviruset. Enligt Nature sade Marie-Paule Kieny efter mötet att fyra vaccinkandidater är under utveckling på olika håll i världen.

Hon bedömde att en eller två av kandidaterna kan börja testas hos människor inom ungefär tre månader. Om den förhoppningen infrias kommer det, sade hon, ändå att dröja mer än ett år innan ett vaccin är klart för bredare användning.

En helt annan typ av forskningsfråga som mötet också tog upp handlade om myndigheternas kommunikation med främst allmänheten om utbrottet. Experterna diskuterade behovet av ny kunskap om de bästa strategierna för att sprida korrekt information och få människor att ta den till sig.

WHO ser nämligen mycket allvarligt på spridningen av felaktiga rykten och falska nyheter om coronaviruset.