Hittills har 198 vaccinskador godkänts
Coronavirus. Ill: Istock

Hittills har 198 vaccinskador godkänts

Sammanlagt har läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet fått in cirka 3 300 skadeanmälningar om covid-19-vacciner. Bara en mindre andel beviljas ersättning.

21 sep 2022, kl 09:13
0

I februari hade 59 personer fått ersättning från Svenska läkemedelsförsäkringen för skador som har orsakats av covid-19-vaccinerna. Nu visar Läkemedelsvärldens uppföljning att anmälningar om vaccinskador har fortsatt att komma in under året.

Under de snart två år som vaccineringen har pågått har omkring 3 300 anmälningar inkommit. Av dessa har 198 personer fått, eller kommer att få, ersättning. De ersatta skadorna är av varierande allvarlighetsgrad. Bland de allvarligaste finns fem dödsfall.

Siffrorna kan sättas i relation till hur många som har vaccinerats. I nuläget har nära 7,7 miljoner personer i Sverige vaccinerats med minst två doser, och 5,5 miljoner med tre doser. Totalt har över 23,3 miljoner vaccindoser getts.

Utreder vaccinskador

Svenska läkemedelsförsäkringen ägs gemensamt av de läkemedelsföretag vars produkter täcks av försäkringen. Här ingår vaccinerna från Pfizer/Biontech, och Astrazeneca, men inte vaccinerna från Moderna och Novavax.

Regeringen har dock beslutat att staten ska täcka vaccinskador på motsvarande sätt även för de företag som inte ingår. Därför är det Kammarkollegiets försäkringsavdelning som utreder och betalar ut ersättning för anmälda skador av Modernas vaccin.

När det gäller Novavax vaccin, som nyligen har börjat användas i Sverige, har det ännu inte kommit in några anmälningar. Om eller när dessa kommer in hanteras de på samma sätt som anmälningarna om Modernas vaccin, förutsatt att Novavax inte går med i läkemedelsförsäkringen.

Hjärtmuskelinflammation vanligaste orsaken

För att få ersättning för en skada måste den berörda personen ha haft besvär i mer än 30 dagar. Skadan måste också med övervägande sannolikhet bedömas bero på vaccinet. Både Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet uppger att de vanligaste skadorna som personer har fått ersättning för är myokardit och perikardit, det vill säga hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation. Detta är sedan tidigare kända biverkningar av mRNA-vaccinerna.

– Det är i princip samma typ av skador som har anmälts under hela vaccineringen. Vi har inte sett någon skillnad beroende på vilken dos vaccin det handlar om, säger Erland Törngren, enhetschef på Kammarkollegiets försäkringsavdelning.

Inte heller läkemedelsförsäkringen har noterat någon skillnad på skadorna beroende på doserna, eller mellan de olika vaccinerna.

Jämnt flöde av anmälningar

Av de inkomna anmälningarna har hittills över 2 300 fått avslag, och nära 800 anmälningar är fortfarande under utredning.  Många av de skador som har anmälts handlar om huvudvärk, feber och trötthet. Dessa leder i regel inte till ett ersättningsbeslut.

Flödet av anmälningar har i stort sett varit jämnt under hela pandemin.

– Det har följt vaccinationstakten. Våren 2021 var det som mest men då var det också många som vaccinerade sig. Det har varit vissa toppar men vi får in anmälningar hela tiden, säger Anders Hultman, vice vd och skadechef på läkemedelsförsäkringen.

Hur mycket en person får i ersättning styrs av normer inom svensk skaderätt för personskada. Ersättningsbeloppet varierar därför beroende på konsekvenserna av skadan.

– Den ersättning som vi har betalat ut hittills är framför allt för sveda och värk och i några fall inkomstförlust, säger Erland Törngren.