Afrikansk sömnsjuka är en dödlig sjukdom som drabbar både människor och boskap. Det finns inget fungerande vaccin, och de läkemedel som idag finns tillgängliga är giftiga eller besvärliga att använda. Men resultat från en forskargrupp i Umeå ger hopp om nya behandlingsmöjligheter.
Parasiten som orsakar Afrikansk sömnsjuka, T. brucei, sprids av tse-tseflugor i centrala Afrika. För att överleva är parasiten beroende av adenosin som tas upp från blodet. En forskargrupp vid Umeå universitet har nu visat att parasiten har ett effektivt enzym, adenosinkinas, som omvandlar adenosin till de nukleotider som parasiten behöver för att tillverka DNA och RNA.
Gruppen fann att parasitens enzym också bröt ned adenosinanalogen Ara-A (adeninarabinosid), som tidigare använts för att behandla herpes. Ara-A bröts ned till nukleotider som påverkade resten av metabolismen på ett sätt som gjorde att parasiten dog. Tidigare studier har visat att andra adenosinanaloger har fungerat effektivt mot sömnsjuka i försöksdjur, men det har inte tidigare varit känt varför.
Forskarna, som presenterar sina resultat i Journal of Biological Chemistry, menar att eftersom medlet tidigare använts mot herpes, så är det troligtvis säkrare än de andra adenosinanalogerna som har ansetts för giftiga för att testas på människor.