KRÖNIKA
När förnuftet segrade över hemlighetsmakeriet
Illustration: Viacheslav Besputin/Istock

När förnuftet segrade över hemlighetsmakeriet

Läkemedelsvärldens Anna Bäsén om enkäten som blev en surdeg, hemliga vaccinpriser och förnuftets seger.

20 mar 2024, kl 13:40
0

KRÖNIKA. Det började med en enkel enkät till regionernas smittskyddsavdelningar om priserna på TBE-vaccination. Sådana raka kartläggningar är journalistikens stapelvara, eller vårt ”bread and butter”, som britterna säger.

Snabbt och lättjobbat tänkte jag. I ämnesraden på min mejlenkät skriver jag muntert ”Några snabba frågor från Läkemedelsvärlden”. Det är inga konstigheter. Men regionerna får ändå nästan en hel vecka på sig att svara.

Inte gissar jag att våra korta enkät med – som jag tror – okontroversiella frågor om regionernas priser på TBE-vaccin ska bli en surdeg. En liten surdeg som behöver knådas av såväl pressansvariga och jurister som regionernas upphandlings- och inköpsavdelningar.

Enkäten går ut till regionernas smittskyddsenheter den 29 februari. Först idag den 20 mars, alltså nästan tre veckor senare, har alla regioner lämnat prisuppgifter. Jag är glad och en smula lättad över att du nu kan se alla regionernas vaccinpriser i den här uppdaterade artikeln.

Tre regioner har hemliga vaccinpriser

Nåväl. Min fråga om vad man för betala för TBE-vaccination stöter på patrull centralt i tre regioner. Region Norrbotten, Region Gävleborg och Region Västernorrland hävdar att de har hemliga vaccinpriser.

Orsaken: Regionernas avtal med vaccinföretagen är hemliga.

Det är kanske inte så konstigt. Läkemedelsföretag gillar hemligheter. Det kanske är deras ”bread and butter”?

Men jag ber förstås inte om att få ta del av några hemliga priser. Jag vill bara få veta vad patienter eller medborgare betalar när de TBE-vaccinerar sig genom regionens försorg, det vill säga på en vård- eller hälsocentral. Och det är ju omöjligt en hemlighet. Eller?

Företagens hemliga vaccinpriser

Vi har 21 olika självstyrande regioner med lika många olika priser. Vissa subventionerar TBE-vaccination och andra inte. (Vår kartläggning visar att prisskillnaderna är stora. Det skiljer flera tusenlappar för en tvåbarnsfamilj som ska skaffa grundskydd mot TBE-smittan. Kostnaden varierar från strax över 2000 kronor till nästan 6500 kronor.)

Men regionerna köper också in vaccin själva. Och hur mycket de betalar är hemligt. Vilket också gör patientens kostnad hemlig. Tycker tre regioner.

Pressavdelningen i Region Gävleborg skriver i ett mejl att ”Priset för vaccinationen är inköpspriset, som är en sekretessbelagd uppgift (patienten får reda på priset vid besöket).”

Regionerna har alltså överraskningspriser. Patienten får reda på kostnaden först på plats på vårdcentralen. Tänk om ICA jobbade på samma sätt och överraskningschockar en vid kassan när man betalar för smöret? (Det får de inte, enligt prisinformationslagen.)

Beläggs patienter med munkavle?

Nu känner jag mig lite less. Men Chef Helene, som är klok som en pudel och ungefär lika envis, slår fast: ”Det här är orimligt, vi måste överklaga”.

Så det gör jag. Jag mejlar de tre regionerna och ber om besvärshänvisning, det vill säga information om hur och var jag överklagar. (Den informationen har medborgare egentligen rätt att få genast när de nekas att ta del av en handling.)

Jag frågar också om patienter som TBE-vaccinerar sig måste skriva på sekretessavtal om att inte yppa priset för någon. Vilket är det enda vettiga om slutpriset ut till patienten är hemligt på riktigt.

Nu gnuggar regionernas pressavdelningar, jurister och upphandlingschefer geniknölarna ett tag.

Beslutet kallas för galenskap

Det ska sägas att inte alla i nämnda regioner gillar hemlighetsmakeriet. Interna motståndskrafter kallar sekretessbeslutet för ”galenskap” och jag uppmuntras ringa och låtsas vara spekulant på TBE-vaccination för att få loss priset.

Till slut får jag ändå prisuppgifter från de tre regionerna. Upphandlaren i Region Västernorrland skriver att: ”Efter diskussion med jurist så bedömer vi att uppgiften inte kan skyddas av sekretess enligt 31 kap. 16 § OSL.”

Det är helt enkelt inte lagligt att hemlighålla en uppgift om patientens totalkostnad, den omfattas inte av anbudssekretess.

Öppenhet ska råda – egentligen

Efteråt tycker jag först bara att det är skönt att förnuftet segrat.

Men känslan har en bitter eftersmak. För hur rimligt är det att somliga regioner nästan by default tar till hemligstämpeln när det gäller en enkel prisuppgift ut till patient? De jobbar ju för patienternas skattepengar?

Lagstiftarens intention är faktiskt det motsatta, även när det gäller anbudssekretess. Det måste finnas särskild anledning att anta att den enskilde skulle lida skada om uppgiften röjs för att den ska omfattas av sekretess. Regioners utgångspunkt bör alltså vara att öppenhet ska råda om det inte finns mycket goda skäl för motsatsen.

Så verkar det inte vara. Och det är rätt obehagligt. För vilka patienter och medborgare orkar krångla, överklaga och hålla på?