De amerikanska forskarna från bland annat Texas och North Carolina, intresserade sig för problem som finns med att låta en patientgrupp få placebo i stället för läkemedelsbehandling vid läkemedelsstudier. För att se om det fanns någon skillnad hos patienter med depression har de titta på ett antal kontrollerade studier av deprimerade tonåringar.
Totalt studerade de 439 tonåringar mellan 12 och 17 år med diagnosen moderat till allvarlig depression. Av dessa fick samtliga träffa psykolog och andra stödpersoner under 12 veckor. Hälften av dem fick antidepressiva och hälften placebo. Efter tolv veckor hade 35 procent av placebogruppen förbättrats enbart med hjälp av den stödbehandling de fick. De som inte svarade på behandlingen fick efter 12 veckor välja om de ville ha läkemedel eller inte.
Efter nio månader hade 82 procent av dem som valde att påbörja en läkemedelsbehandling efter studiens slut, svarat positivt på sin behandling. I gruppen som fick läkemedel från start var antalet som svarade på behandlingen 83 procent. Forskarna tittade även på antalet självmord och självskadebeteende i de båda grupparna, utan att se någon skillnad.
Resultaten har publicerats i American Journal of Psychiatry och en av huvudförfattarna, Betsy Kennard, säger att resultaten visar att det inte behöver vara ett etiskt problem med placebogrupper eftersom även de som först fick placebo uppnådde ett bra resultat efter nio månader. ?Det bygger på att patienterna närsomhelst kan byta eller avsluta sin behandling, oavsett vilken grupp de är i?.