Har tagit tempen på apotekens kvalitet

Har tagit tempen på apotekens kvalitet

Läkemedelsverket har samlat in data som ska hjälpa apotekskunder att jämföra apotek.

1 apr 2015, kl 09:05
0

Efter att förra året ha tagit fram förslag på vilka indikatorer som kan användas för att jämföra apotek har nu Läkemedelsverket kommit ett steg längre. Myndigheten har genomfört en undersökning för fem indikatorer bland landets apotek. Tanken är att indikatorerna ska kunna ligga till grund för kundernas val av apotek. Dessutom ska de vara ett komplement till myndigheternas lagstadgade tillsyn.

Frågorna man undersökt är:

  • Möjlighet att förbeställa receptförskrivna läkemedel.
  • Skriftliga instruktioner för rådgivning av receptfria läkemedel.
  • Avskilt utrymme för enskild rådgivning.
  • Möjlighet till tidsbokning av rådgivning.
  • Dokumenterat arbetssätt för avvikelser och negativa händelser.

Undersökningen gjordes via en webbaserad enkät med tolv frågor och cirka 80 procent av landets apotek svarade. Svarsfrekvensen skilde sig mellan de olika apotekskedjorna.

Tre av de fem indikatorerna uppfylldes av merparten av apoteken och två indikatorer infriades av hälften till två tredjedelar av apoteken. Störst variationer mellan apoteken såg man i tillhandahållandet av handikappanpassat utrymme för ostörd rådgivning, liksom möjligheten till tidsbokad rådgivning.

Läkemedelsverket menar att de testade indikatorerna måste användas mer och utvärderas ytterligare innan en vidareutveckling kan ske.

I rapporten presenteras även förslag på modeller för hur informationen ska kunna nå kunderna.

Man anser att det ska gå att jämföra mellan apotek i närområdet och informationen ska vara lätt att förstå.

I väntan på att det upprättas en publiceringsplattform menar Läkemedelsverket att resultaten tillsvidare kan publiceras frivilligt på varje apotekskedjas hemsidor och att de kan finnas tillgängliga på det enskilda apoteket.
– Det här är ett första steg att i verkligheten jämföra apotekskvalitet på den svenska marknaden. Om systemet införs och exakt hur det utformas kan vi inte säga idag, men det är viktigt att det kommer till praktisk nytta för konsumenten, säger Tommy Westerlund, forskare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Rapporten har nu lämnats in till regeringen.