Här ska hepatit C utrotas

Trots nya läkemedel är möjligheten att utrota hepatit C globalt fortfarande liten. I den andra delen av vår serie om de nya hepatit C-läkemedlen berättar vi om länderna som trots allt ska göra ett försök.

14 dec 2015, kl 10:48
2

Ola Weiland.

Göran Skoglund.

"Det vore teoretiskt möjligt att utrota sjukdomen här."

Trots att de nya antivirala läkemedlen dramatiskt har förbättrat möjligheten att behandla och bota hepatit C, tror infektionsläkaren och professorn Ola Weiland att det är svårt att utrota sjukdomen på världsbasis. Däremot kan enskilda länder bli av med smittan.

– I Sverige har vi mellan 35 000 och 40 000 smittade och det vore teoretiskt möjligt att utrota den här, säger Ola Weiland.

Om alla smittade skulle få behandling är förhoppningen att kunna utrota sjukdomen inom 20 år. Ola Weiland framhåller dock att frågan är komplicerad.

– I sådana fall skulle man behöva göra vissa moraliska och ekonomiska överväganden, som till exempel att medicinera missbrukare i ett pågående missbruk, säger Ola Weiland.

På Island och i Georgien har det dock under året startats projekt med syfte att utrota hepatit C-smittan i respektive land.

I oktober i år inleddes försöket med att utrota hepatit C-smittan i landet. Totalt är cirka 1 200 av Islands drygt 320 000 invånare smittade, och genom att behandla alla diagnosticerade smittbärare med de nya antivirala hepatit C-läkemedlen är målet att helt utrota sjukdomen i landet.

Den isländska regeringen har tecknat ett avtal med läkemedelsbolaget Gilead som innebär att företaget tillhandahåller gratis hepatit C-läkemedel till samtliga smittade. Själva projektet genomförs dock av det isländska hälso- och sjukvårdssystemet, under överinseende av det isländska hälsoministeriet.

Från Gileads sida menar man att projektet kan bidra till en ökad förståelse för hur hepatit C skulle kunna utrotas i fler länder, men det ses också som en investering för framtiden.

– De lärdomar vi och andra kan dra av ett sådant här projekt kan vi ta med till förhandlingar om kostnader och behandlingsambitioner om och när andra, större länder, funderar på att inrätta nationella behandlingsplaner, säger Göran Skoglund, medicinskt ansvarig på Gilead Sciences i Norden.

Förutom läkemedelsbehandling kommer alla som diagnosticerats med hepatit C få utbildning om sjukdomen och uppföljande behandling. Resultaten läggs sedan in i en databas som tillhandahålls av Gilead, men resultaten tillhör enligt Göran Skoglund inte företaget.

– Vi kommer att kunna ta del av data som läggs in och det kommer att publiceras vetenskapliga artiklar baserade på den, men informationen ägs av den isländska hälso- och sjukvården, säger Göran Skoglund.

Sedan april i år pågår ett liknande projekt i Georgien. Ungefär sju procent landets vuxna befolkning har en kronisk hepatit C-smitta, och även där har regeringen tecknat avtal med Gilead om fria läkemedel. I ett första steg har cirka 5 000 personer behandlats och i nästa steg ska ytterligare 20 000 få behandling.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. En olycklig formulering gjorde att andelen smittade med hepatit C-virus i Georgien kunde misstolkas. Texten är nu uppdaterad med korrekt information.