Här kan EMA komma att placeras
Förslaget är att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA placeras i "Molekylen" och "Forskaren" (se bild) i Norra Hagastaden i Solna. Bild: Atrium Ljungberg.

Här kan EMA komma att placeras

Om den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA hamnar i Sverige kommer den att ligga i Norra Hagastaden i Solna, enligt regeringen.

29 mar 2017, kl 13:24
0

Ambassadör Christer Asp. Foto: Sara Heyman.

En drygt 20 000 kvadratmeter stor kontorsbyggnad placerad i Norra Hagastaden intill Nya Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet blir platsen för EMA om myndigheten hamnar i Sverige. Det bekräftar Christer Asp, som leder arbetet med att få EMA till Sverige.

– Det är vårt förslag. Vi har informerat ledningen för EMA som tycker att det är mycket bra och att det motsvarar EMA:s krav på att byggnaden ska omges av en vetenskaplig miljö med nära koppling till life science, säger Christer Asp.

Han påpekar dock att EMA inte kommer att ha något med själva beslutet att göra utan att det fattas av EU-ländernas regeringschefer i Ministerrådet.

Byggnaden är inte uppförd ännu men Christer Asp räknar med att den kan stå klar till år 2019. Förutom en byggnad som uppfyller EMA:s krav ska bostäder åt myndighetens cirka 1 000 medarbetare med familj ombesörjas. Men trots den bostadsbrist som råder i Stockholm med omnejd ser inte Christer Asp det som något problem.

– Vi kommer att klara kravet. Just nu byggs det 50 000 nya bostäder i Stockholm och både länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala samt Stockholms stad och Solna kommun arbetar med frågan.

I dag den 29 mars lämnar Storbritannien in sin formella ansökan om utträde ur EU och i nära anslutning till det väntas Europakommissionen presentera en lista med kriterier för EMA:s framtida lokalisering.

– Den kan komma de närmaste dagarna. Det finns ingen anledning för kommissionen att vänta, säger Christer Asp.

Om en månad, den 29 april, kommer det att hållas ett extrainsatt möte i Europeiska rådet för att lägga fast de olika mandaten i Brexit-processen, berättar Christer Asp. Det blir också första möjligheten för regeringscheferna att tillsammans diskutera EMA:s placering.

– Om man siktar på att komma fram till ett beslut om EMA:s placering innan juni är det helt klart att diskussionerna måste komma i gång så snart som möjligt, säger Christer Asp.

Den 4 april berättar Christer Asp och Maria Lönn från Länsstyrelsen i Stockholm om hur arbetet med att får EMA till Sverige går på ett frukostseminarium på Apotekarsocieteten. Läs mer och anmäl dig här.