I över ett år har rättsprocessen kring vilket HPV-vaccin som ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet pågått. Redan 2008 fattade Socialstyrelsen beslutet att vaccin mot livmodershalscancer ska finnas tillgängligt för alla svenska flickor i årskurs fem och sex från och med 1 januari 2010. Ett beslut som omgående gick i stå.
Den nationella upphandlingen av HPV-vaccin hanteras av Stockholms läns landsting och innebar att man i början av 2010 lät valet falla på vaccinet Cervarix från läkemedelsföretaget GSK. Ett beslut som snart kom att överklagas av konkurrenten Sanofi Pasteur MSD som äger vaccinet Gardasil. En produkt som redan använts i många landsting när föräldrar själva har bekostat sina barns vaccination.
Den rättsliga process som har följt efter Sanofi Pasteur MSD överklaganden till i första hand Förvaltningsrätten och därefter Kammarrätten har fått mycket kritik vilket föranleder att den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber nu sätter ner foten genom att JO-anmäla den rättsliga hanteringen. Hon menar att det inte är rimligt att en rättsprocess av detta slag får ta mer än ett år.
? Flickor går miste om vaccinet vilket gör att risken för att smittas av en allvarlig sjukdom är större. Dessutom innebär den utdragna processen stora kostnader för både det offentliga och enskilda, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.
Överklagandet har från Kammarrätten bollats vidare till Konkurrensverket och sedan tillbaka igen. Det är nu ett år sedan den första ansökan om så kallad överprövning inlämnades och ännu inte är rättsprocessen avslutad.
? Det är orimligt att långa handläggningstider i domstol gör att upp till 200 000 flickor får vänta på besked om när de kostnadsfritt kan erbjudas vaccinet, säger Caroline Szyber.