Hans Grönlund ger hopp för pälsdjursallergiker

Efter tolv år inom industrin ville Hans Grönlund pröva på någonting annat. Han gick då från fast jobb till att börja doktorera inom allergi på Karolinska institutet. Lite bakvänt som han uttrycker det själv.– Vissa skulle säkert säga att jag bytte ner mig, men det är fantastisk förmån som erbjuds inom akademisk forskning med frihet […]

7 sep 2010, kl 16:41
0

Annons

Efter tolv år inom industrin ville Hans Grönlund pröva på någonting annat. Han gick då från fast jobb till att börja doktorera inom allergi på Karolinska institutet. Lite bakvänt som han uttrycker det själv.
– Vissa skulle säkert säga att jag bytte ner mig, men det är fantastisk förmån som erbjuds inom akademisk forskning med frihet i både tanke och handling.

Det var efter en fråga från en allergiläkare som jobbar med barn som Hans Grönlund började intressera sig för ett vaccin mot pälsdjursallergi med syfte att bota allergikerna. Tillsammans med sin forskargrupp har han isolerat den allergen som är vanligast förekommande i katters saliv. Hans Grönlund berättar att just kattallergen är tacksamma att jobba med ur vaccinsynpunkt eftersom de inte är lika komplexa som allergen från till exempel pollen och andra pälsdjur. De senare triggar igång immunförsvaret med flera olika allergena komponenter.
Med de tekniker som finns idag kan nya sätt att konstruera effektiva vaccin prövas. Kattallergenet har kopplats med en cellpenetrerande peptid och injicerats direkt i lymfkörtlar i ljumskvecket i försökspersoner. Stora flertalet har fått markant mindre symptom efter tre injektioner. Det är betydligt kortare behandling än de behandlingar som finns på marknaden idag där injektions ges subkutant under flera år. Under hösten kommer resultaten från en fas I-studie med 20 deltagare att publiceras och en fas II-studie av vaccinkandidaten planeras av schweiziska Imvision som nu äger patentet.
– Det positiva är att vi inte heller sett några som helst biverkningar av behandlingen.

Även om hund – och björkallergener är mer komplexa än katt hoppas Hans Grönlund kunna komma även ett sådant på spåren. En viktig del av forskningen är också att utveckla potenta adjuvans som kan göra vaccinerna mer effektiva.
– Allergibehandlingar kostar mycket kraft och pengar för samhället men det pågår inte mycket forskning med syftet att hitta bot. Mycket ligger i att läkemedelsföretagen hellre vill utveckla produkter som lindrar symptomen, säger Hans Grönlund.