Handbok ska underlätta värdering av medicinteknik
Foto: Istock

Handbok ska underlätta värdering av medicinteknik

Med en ny handbok vill TLV öka den hälsoekonomiska kunskapen hos medicinteknikföretag och vårdaktörer.

11 maj 2022, kl 13:27
0

Ingela Svanäng

Ingela Svanäng.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har publicerat en handbok om hälsoekonomisk bedömning av medicinteknik.

– Vi vill öka tydligheten kring hur bedömningsprocessen fungerar och vilken information företag behöver skicka in, säger Ingela Svanäng, projektledare för området medicinteknik vid TLV.

Hälsoekonomisk bedömning av medicinteknik ökar

Många inom hälsosektorn känner till myndighetens hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel. Dessa gör TLV inför förmånsbeslut eller som underlag för regionernas (NT-rådets) rekommendationer om eventuellt införande i vården.

Arbetet med hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter är däremot nyare och inte lika välkänt. TLV har visserligen haft ett sådant uppdrag sedan 2012, men omfattningen har ökat betydligt de allra senaste åren. Detta som en följd av att regionerna 2020 införde en liknande nationell samarbetsmodell för införande av medicinteknik som för införande av läkemedel.

Inom denna modell ger det medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, regionerna rekommendationer om eventuellt införande av olika medicintekniska produkter. För att få underlag för sina beslut beställer MTP-rådet hälsoekonomiska bedömningar av TLV.

Behöver data från företagen

I en hälsoekonomisk bedömning utvärderar TLV kostnader i relation till hälsoeffekter. Myndigheten jämför då också en medicintekniska produkt som är under luppen med ett relevant alternativ.

Under denna process vänder sig myndigheten även till medicinteknikföretagen. De får frågan om de vill bidra med underlag för TLV:s utvärdering. Företagens underlag bör enligt TLV:s anvisningar innehålla ”hälsoekonomiska analyser relativt ett för Sverige relevant jämförelsealternativ, där kostnader och intäkter relateras till klinisk nytta. Den kliniska nyttan kan stödjas på publicerad litteratur, men även ännu opublicerade data och/eller studier”.

Medicinteknikföretag är dock ännu inte alltid lika vana som läkemedelsföretag att tidigt ta fram data som belyser patientnytta och kostnadseffektivitet.

– Därför har vi sett ett behov av en sådan här handbok just på medicintekniksidan,  förklarar Ingela Svanäng.

Tänka på utvärdering från början

Även om TLV vid behov också kan använda underlag från andra källor än företaget, hoppas myndigheten att företagens intresse för att bidra med underlag ska öka.

– Vårt budskap till företagen är att ha med dessa aspekter i arbetet redan när de utvecklar sin produkt. Det kan på sikt bidra till att de medicinteknikprodukter som används är de som ger störst patientnytta i förhållande till kostnaderna.

Den nya handboken ger en bakgrund till TLV:s arbete med hälsoekonomiska bedömningar av medicinteknik, förklarar hur bedömningarna används, hur arbetet går till och vilket underlag TLV behöver. Handboken vänder sig även till olika befattningshavare inom regionerna som kommer i kontakt med införande och upphandling av medicinteknik.