GSK vill ha kvar paracetamol

GSK säger till Läkemedelsverket att det finns risker för andra förgiftningar om paracetamol förbjuds i dagligvaruhandeln.

9 okt 2014, kl 10:04
1

Annons

GSK har nu gett sitt remissvar till Läkemedelsverket som tidigare kom med ett förslag om att begränsa tillgängligheten av värktabletter med paracetamol i dagligvaruhandeln.

Företaget vill att Läkemedelsverket ska avvakta tills myndighetens egen studie om paracetamolförgiftningar är klar.
– I den statistik som Läkemedelsverket redovisar saknas säkert stöd för kopplingen mellan antalet samtal till Giftinformationscentralen och antalet förgiftningar som härrör från paracetamol köpt i dagligvaruhandeln, säger Claude Guiron, Medical and Regulatory Director för GSK Sverige i ett pressmeddelande.

GlaxoSmithKline har själva beställt en marknadsundersökning som gjorts under september. Enligt den överväger 71 procent av de som i dag köper paracetamoltabletter i dagligvaruhandeln att byta till en annan substans om dessa inte finns tillgängliga. Enligt bolaget skulle ett sådant mönster kunna innebära nya och andra risker för konsumenterna.

Läkemedelsverket har påbörjat en registerstudie för att klarlägga förekomst och konsekvens av förgiftningar med paracetamol och undersökningen beräknas vara klar i slutet av 2014.

Ett sätt att minska förgiftningstillbuden är att använda metoder som testats i våra grannländer säger GSK i pressmeddelandet.

Läkemedelsvärlden skrev i tisdags om att när Danmark begränsade storleken på receptfria paracetamolförpackningar minskade både självmordsförsöken och sjukhusinläggningar.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I Danmark hade ju större förpackningar än 20p varit receptfria fram tills för ett år sedan. Och det var denna reglering som gett positiv effekt på deras fall av paracetamolförgiftningar främst för flickor i åldern 12-20 år under senaste året.

    Är det inte att gå över ån efter vatten att snegla på denna metod (om det är den som åsyftas?) då som sagt 20p varit fallet sedan 2009. Och innan dess var 30p största receptfria förpackning.

    Mer intressant hade det varit att analysera de förgiftningsfall som Sverige har haft och se i vilka åldrar och av vilka orsaker de uppstått tycker jag.

    Är det självdestruktivt beteende där paracetamol blivit “trendigt” genom sociala medier eller är det okunskap hos gemene man där preparat med olika namn men samma substans felanvänts?

    Är det självdestruktivt beteende som står för ökningen borde det satsas på ungdomarnas sociala hälsa och förebyggande åtgärder. För annars är det bara något annat som kommer att användas för samma syfte.