GSK kräver ändrat beslut om HPV-vaccin

Landstingen gjorde en kovändning i upphandlingen av HPV-vaccin och valde
att köpa in Gardasil istället för Cervarix, som vann den första
upphandlingen. Nu kräver Glaxosmithkline att beslutet ändras.

16 sep 2011, kl 13:42
0

Annons

Glaxosmithkline vann den första upphandlingen under 2010, men efter överklagan gjordes upphandlingen om före sommaren. Den 12 september kom beslutet att landstingen istället väljer Sanofi-Pasteur MSD. Nu ber GSK Stockholms läns landsting, som gjort upphandlingen å Sveriges Kommuner och Landstings vägnar, att ändra sitt beslut, annars överväger man att överklaga beslutet.

Det är möjligt att ändra tilldelningsbeslutet om det har skett något uppenbart räknefel eller liknande, men det tycker inte SKL att man gjort.
– Nej, för närvarande har vi inga planer på att ändra vårt beslut. Vi tycker att vi har bra motiv varför vi valt Gardasil och vi tycker att vi räknat rätt, säger Bo Claesson, handläggare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Anledningen till att landstingen valde Gardasil istället för Cervarix är att Gardasil även skyddar mot kondylom, vilket man var beredda att betala 10 miljoner kronor extra för. GSK tycker inte att upphandlingen skett enligt det som stod i anbudet, samt att Cervarix ger ett mycket bättre skydd mot livmoderhalscancer.

Enligt upphandlingen skulle man kunna visa en skyddseffekt på över 85 procent. Det fanns en vägledning om vilken vetenskaplig metod företagen kunde använda, men den metoden var inget tvång enligt Bo Claesson. Sanofi-Pasteur MSD valde en annan metod än den föreslagna.
– När vi räknar är det en hårfin skillnad. Möjligtvis ger Cervarix ett bättre skydd, men Gardasil ger också ett fullgott skydd. Läkemedelsföretagen har använt olika vetenskapliga metoder för att visa det, säger Bo Claesson.

Johan Thor, vaccindirektör vid GSK i Sverige, har uppfattat det som att företagen var tvungna att använda den föreslagna metoden.
– Det är oerhört märkligt att landstinget kommer fram till att vaccinerna har ett likvärdigt cancerskydd. I vår värld har vårt vaccin ett överlägset skydd. Det här beslutet får stora implikationer, eftersom det innebär att man inte fått ett vaccin mot HPV utan mot kondylom.

GSK kommer att ta ställning till om man ska överklaga beslutet när man fått all information.
– Det är en massa flickor som väntar på detta vaccin, och det är en kund för oss så det är viktigt att vi har goda relationer. Men det är också viktigt att det finns transparens i besluten, säger Johan Thor.

Senast den 23 september måste överklagan ha kommit in, annars kan vaccinationerna komma igång redan under oktober.