Gratis vaccin tros ge fler vaccinerade
Biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman, smittskyddsläkare Daniel Heimer och vaccinsamordnade Sarah Swärd. Foto: Privat, Region Västmanland, Privat.

Gratis vaccin tros ge fler vaccinerade

Gratis TBE-vaccination leder till fler vaccinerade, visar LmV:s enkät. Men om TBE-fallen minskar är osäkert. Det saknas statistik.

18 mar 2024, kl 09:20
0

Sarah Swärd
Foto: Privat

"Det var inte bara barn och unga som vaccinerade sig utan vi såg ett uppsving i alla åldersgrupper."

Regioner som infört gratis TBE-vaccination märker att många vill vaccinera sig mot den fästingburna smittan. Men eftersom statistiken bakåt är osäker, kan regionerna inte veta säkert. Om åtgärden minskar antalet TBE-fall är för tidigt att säga.

Det visar erfarenheterna från de regioner som subventionerar TBE-vaccination till hela eller delar av befolkningen, enligt Läkemedelsvärldens enkät till regionernas smittskyddsenheter.

– Visst spelar priset roll. Vi såg en jätteeffekt förra året när det blev gratis för barn och ungdomar, säger Sarah Swärd, sjuksköterska och vaccinsamordnare i Region Västmanland.

Gratis TBE-vaccination för barn

I år subventionerar sex regioner TBE-vaccinationer i varierande grad och till olika grupper, visar Läkemedelsvärldens enkät. Dessa regioner är; Region Jönköping, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Västmanland, Region Örebro län och Region Östergötland.

Regionerna väljer lite olika modeller för att göra TBE-vaccination billigare och därmed mer lättillgängligt för invånarna.

Region Örebro län subventionerar TBE-vaccination för både barn och vuxna. Regionen tar ut en rabatterad avgift för vaccination både av barn och vuxna.

Fem regioner – Region Jönköping, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Västmanland och Region Östergötland – har valt modellen att helt avgiftsbefria TBE-vaccination av barn och ungdomar.

Gratis TBE-vaccination gav uppsving

Region Sörmland, som var först ut med att erbjuda gratis TBE-vaccin, såg ett tydligt ökande intresse åren 2018 och 2019 när subventionen infördes.

I Region Västmanland ses nu samma rush i starten. Region Västmanland införde gratis TBE-vaccination för barn och unga i åldrarna 3 till 19 år förra året. Antalet vaccinationer mer än trefaldigades. Hela 23 408 vaccinationer genomfördes 2023, jämfört med 7 212 under 2022.

De allra flesta vaccinationer, 10 134 stycken, gavs till barn och unga som fick vaccinera sig gratis. Men nästan lika många, 8 183, gavs till personer mellan 20 och 64 år.

– Det var inte bara barn och unga som vaccinerade sig utan vi såg ett uppsving i alla åldersgrupper. Kanske föräldrarna passade på att vaccinera sig också, när de ändå besökte vårdcentralen. Sen kan vi inte veta hur många som vaccinerat sig tidigare genom exempelvis fästingbussen, säger Sarah Swärd.

Tar år innan det syns i antalet TBE-fall

Just nu kampanjar Region Västmanland i sociala medier för att få invånarna att gå och vaccinera sig.

– Vi hoppas att det blir många som vaccinerar sig i år också. Förra året var det brist på vaccin, förhoppningsvis kan de leverera mer i år, säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

Alla regioner följer upp subventionen

Det kan finnas socioekonomiska skillnader i vilka som tar del av erbjudandet om gratis vaccination, tror Daniel Heimer.

– Det är ändå en begränsad andel av befolkningen som vaccinerar sig. Sannolikt är det inte jämlikt fördelat. Det är ju de som känner till att möjligheten finns som vaccinerar sig, säger Daniel Heimer.

Alla regioner som subventionerar vaccin har besvarat Läkemedelsvärldens enkät till regionernas smittskyddsenheter. Samtliga regioner följer upp effekten av subventionen på något sätt, exempelvis genom samla in data över antalet givna doser, antalet vaccinerade, hur dessa parametrar förändras över tid samt täckningsgraden för ett visst geografiskt område.

Smittskyddet i Region Uppsala presenterar en bredare analys. Deras uppföljning, från januari i år, läser du mer om i den här artikeln.

Saknar fullständig statistik bakåt i tiden

Bristen på statistik från de privata vaccinatörerna är en felkälla flera regioner som infört subventionering framhåller i sina svar på Läkemedelsvärldens enkät.

De privata vaccinatörerna använder i regel inte samma journalsystem som de offentliga. Därför går det inte att få en helt rättvisande jämförelse bakåt i tiden då det saknas statistik över de som tidigare TBE-vaccinerat sig på privata vaccinationsmottagningar.

Region Uppsala, exempelvis, har många privata vaccinatörer. De stora privata vaccinatörerna har avtal med regionen om att ge gratis vaccination till barn och ungdomar. Avtalet med regionen gör att de nu måste registrera när de ger subventionerade vaccinationer i journalsystemet Cosmic.

– Vi tror att subventionen lett till en högre vaccinationstäckning bland barn och ungdomar och kanske även bland andra åldersgrupper. Men vi kan inte veta säkert eftersom vi inte har fullständig statistik före 2022, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Uppsala.

Region Östergötland svarar exempelvis att de tror att det är fler som vaccinerar sig mot TBE nu jämfört med tidigare men poängterar svagheten i statistiken bakåt. ”Dock ska man veta att majoriteten som vaccinerade sig mot TBE gjorde det via privata alternativ där doserna inte är registrerade i något gemensamt dataregister.” skriver smittskyddsläkare Karin Festin.

Många faktorer påverkar antalet smittade

Subventionen av TBE-vaccin syftar förstås i längden till att minska antalet som drabbas av TBE. Men regionerna kan inte säga att så verkligen är fallet, visar Läkemedelsvärldens enkät.

Region Sörmland är dem första regionen som införde  med att införa subventiontion, svarar att ”det går inte att bedöma”.

Enligt Karin Festin i Region Östergötland är frågan om subventionen minskat antalet som drabbas av TBE omöjligt att svara på. De vet inte hur många som var vaccinerade före subventionen infördes och hur många fall det ”normalt” skulle vara utan subvention. Hon påpekar att antalet TBE-fall också starkt påverkas av väderförhållanden just det året vilket styr mängden fästingar.

Tar år innan effekt syns på TBE-fallen

Smittskyddsläkare Daniel Heimer i Region Västmanland antar att det kommer att ta flera år innan de eventuellt får se en påverkan på antalet TBE-fall i regionen.

Vaccinsamordnaren Sarah Swärd tror att de på sikt kommer att få se en effekt i att antalet TBE fall minskar.

– Den som vaccinerar sig får ju ett bättre skydd mot TBE.