Göran och Ylvas ljusa stunder

Nye socialministern Göran Hägglund är på rätt spår när han betonar vikten av konkurrens i apoteksledet snarare än receptfritt i butik eller utförsäljning av Apoteket, trots att flera starka aktörer vill se en annan lösning på monopolknuten. Går man denna väg elimineras den mest aparta aspekten av det svenska apotekssystemet. Vi får sannolikt bättre tillgänglighet, […]

27 okt 2006, kl 18:15
0

Nye socialministern Göran Hägglund är på rätt spår när han betonar vikten av konkurrens i apoteksledet snarare än receptfritt i butik eller utförsäljning av Apoteket, trots att flera starka aktörer vill se en annan lösning på monopolknuten. Går man denna väg elimineras den mest aparta aspekten av det svenska apotekssystemet. Vi får sannolikt bättre tillgänglighet, en större och mer dynamisk arbetsmarknad och kan upprätthålla kravet på farmacevtisk kompetens i försäljningsledet.

En lång rad statliga utredningar har under de senaste decennierna genomlyst monopolfrågan, och här finns mycket att hämta. Hägglunds stab bör särskilt begrunda Lars Jedings Läkemedel i vård och handel (SOU 1998:28).


En ny utredning bör sjösättas snarast. För att citera SFF:s Cecilia Bernsten, det är viktigt att ta tag i frågorna omedelbart, men inte att förändra omedelbart. Osäkerhet om framtiden gagnar ingen, allra minst apotekspersonalen.

Hägglunds företrädare Ylva Johansson öronmärkte i våras 600 miljoner kronor till kommuner och landsting för att förbättra vården för de mest sjuka äldre, bland annat via läkemedelsgenomgångar. Sällan har en riktad resursförstärkning varit mer välmotiverad. Satsningen utgör en sen men mycket välkommen prioritering av en länge eftersatt patientgrupp med svag stämma i samhället.

Glädjande nog fortsätter den nya regeringen att avsätta medel till läkemedelsgenomgångar i den nya budgetpropositionen.