“Det borde vara ett enkelt val” att införa RSV-vaccin för äldre som ett nationellt vaccinationsprogram. Det skriver två förbundsordföranden i en debattartikel i Dagens ETC.
Debattskribenterna är Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF seniorerna, och Liza di Paoli-Sandberg, förbundsordförande i SKPF pensionärerna.
RSV-vaccin för äldre rekommenderas
Det finns för närvarande två godkända vacciner mot luftvägsviruset RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus) för äldre tillgängliga i Sverige. Dessa är, som Läkemedelsvärlden rapporterat, Abrysvo från Pfizer och Arexvy från Glaxosmithkline.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan ett drygt år vaccination mot RSV för alla som fyllt 75 år samt för personer över 60 år i vissa riskgrupper. Rekommendationen riktar sig till regionerna. Detta eftersom Folkhälsomyndigheten menar är det är regionerna som ska besluta om eventuellt införande och om vaccinet i så fall ska subventioneras.
Regionerna har bett sitt gemensamma organ för införande av nya terapier, NT-rådet, om en nationell rekommendation kring RSV-vaccin för äldre. Men arbetet med denna rekommendation pågår fortfarande.
Vill ge alla äldre samma skydd
Eva Eriksson och Liza di Paolo-Sandberg anser att det inte bör vara upp till regionerna att besluta i den här frågan. De vill i stället att RSV-vaccin för äldre ska bli ett nytt nationellt vaccinationsprogram.
“Ett nationellt vaccinationsprogram mot RSV skulle inte bara garantera och säkerställa att alla äldre får lika möjlighet till skydd, oavsett bostadsort och socioekonomisk ställning. Det skulle också minska behovet av isolering för äldre – en situation som kan vara påfrestande för äldre”, skriver de i debattartikeln.
De framhållet att inte bara små barn utan även äldre löper hög risk för allvarliga komplikationer av en RSV-infektion.
“I Europa hamnar fler än 150 000 vuxna på sjukhus med en RS-infektion varje år. Bland personer över 60 år avlider fler än 20 000 årligen. Med detta i åtanke är det tydligt att äldre inte får glömmas bort när vi diskuterar RS-virus”, skriver de.
Framhåller stark vaccinationsvilja
Eva Eriksson och Liza di Paoli-Sandberg påpekar också att undersökningar visar att det finns en stark vaccinationsvilja bland äldre men att kunskapen om just RS-virus samtidigt är låg. Denna kunskapsbrist skulle ett vaccinationsprogram med individuella kallelser till vaccinering kunna råda bot på, menar de och hävdar att politikernas val borde vara enkelt:
“Ett nationellt vaccinationsprogram mot RSV för äldre istället för onödigt mänskligt lidande och en överbelastad vård.”