Amerikanska forskare vid University of Southern California har i sin studie fått resultat som tyder på att hormonterapi, när det tas inom sex år efter klimakteriet, kan bromsa utvecklingen av uppbyggnad av plack i artärerna, så kallad subklinisk ateroskleros.
Studien är publicerad i New England Journal of Medicine och är, enligt forskarna, den första i sitt slag att undersöka hypotesen att de kardiovaskulära effekterna av postmenopaus hormonbehandling varierar beroende på när hormonbehandling sätts in.
Över 600 postmenopausala kvinnor utan historia av hjärt-kärlsjukdom eller diabetes delades in i två grupper. Ena gruppen räknades som tidig postmenopaus, kvinnor som var inom sex år efter klimakteriet, och den andra som sen postmenopaus, kvinnor som var tio år eller mer efter klimakteriet. Kvinnorna i de båda grupperna slumpades till antingen oralt östrogen, med progesteron vaginalgel för dem med en livmoder, eller placebo, med vaginalgel för dem med en livmoder. Var sjätte månad gjordes en bedömning av plack i artärerna genom en mätning av halspulsåderns innertjocklek.
Efter en median av fem års hormonbehandling för kvinnor i tidig postmenopaus som tog östradiol, med eller utan progesteron, fanns en mindre plackuppbyggnad i artärerna jämfört med de som fick placebo. I gruppen med sen postmenopaus syntes ingen skillnad mellan de som fick östrogen och de som fick placebo.
Enligt forskarna stärker studiens resultat, i sammanhang med tidigare studier på hormonbehandling, effekten av de kardiovaskulära fördelarna med hormonbehandling beroende av tidpunkten för när behandlingen sätts in.
Utifrån dessa data planerar forskarna att gå vidare med att ta reda på varför hormonbehandling är mer effektiv i tidigt stadie av klimakteriet och om icke-hormonbehandling ger samma effekt eller inte.