God smärtlindring av placebo i cannabisstudier
Filip Gedin. Foto: Stefan Zimmerman

God smärtlindring av placebo i cannabisstudier

I studier av cannabis mot smärta syns ofta avsevärd smärtlindring i placebogruppen, visar svenska forskare.

29 nov 2022, kl 10:00
0

Annons

Forskare vid Karolinska institutet, KI, har analyserat cannabisstudier samt hur medier belyser resultaten av dem. KI-forskarna visar i sin analys att när cannabis testas som smärtbehandling så får också placebogruppen en betydande smärtlindring. De visar också att cannabisstudier ofta får ett stort genomslag i massmedier, som gärna ger en positiv bild av cannabiseffekten oavsett studiernas resultat. Analysen är publicerad i Jama network open.

Analyserade 20 cannabisstudier

Forskarna vid Karolinska institutet analyserade placebokontrollerade studier av cannabis som behandling av smärta och som publicerats fram till september 2021. De valde studier där det primära utfallsmåttet var förändringen i smärtintensitet när man jämförde smärtan före och vid behandling.

Totalt undersökte forskarna 20 studier med sammanlagt 1 459 deltagare i åldrarna 18 år och uppåt. De cannabisbaserade behandlingar som förekom i studierna var behandling med tetrahydrocannabinol och eller cannabidiol (CBD), nabilon, dronabinol och nabiximols.

Forskarna såg att smärtintensiteten ofta minskade både bland dem som fick cannabis och bland dem som fick placebo. Vid en sammanvägd bedömning av studiernas resultat var den smärtminskande effekten av placebo måttlig till stor. Den smärtlindrande effekten av cannabisbehandling var stor, men effektskillnaden mellan cannabis och placebo var sammantaget inte statistiskt signifikant.

– Det finns en tydlig och kliniskt relevant placeborespons i studier av cannabis för smärta, säger Filip Gedin, postdoktor vid institutionen för klinisk neurovetenskap på KI och studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande.

Positivt om cannabis i medierna

KI-forskarna undersökte också vilket genomslag cannabisstudierna fått i medier. De använde ett verktyg som kallas altmetri, ett sätt att värdera omnämnanden i media, bloggar och sociala medier.

Analysen av mediagenomslag omfattade totalt 136 nyheter från massmedier och bloggar. Forskarna kategoriserade artiklar och övriga medieinslag efter hur de beskrev studiernas smärtlindrande resultat av cannabis. Rapportering som beskrev att cannabis gett en god smärtlindring kategoriserades som positiv. Övriga kategorier var negativ och neutral.

Forskarna konstaterade att cannabisstudierna fått stort genomslag i medierna jämfört med vad som är vanligt för publicerade forskningsstudier. Detta gällde oavsett vilken smärtlindring som setts i placebogruppen respektive cannabisgruppen. Det fanns inte heller något samband mellan andelen nyhetsartiklar som gav en positiv bild av cannabis som smärtlindring och den faktiska effekten av cannabis eller placebo i de olika studierna.

– Vi ser att cannabisstudier ofta beskrivs positivt i media, oavsett studiernas resultat. Det är problematiskt och kan påverka förväntningarna på smärtlindring vid behandling med cannabis. Ju större positiva effekter en behandling antas ha, desto större potentiella nackdelar kan tolereras, säger Filip Gedin.

En reservation är dock att analysen kombinerar prövningar med olika upplägg och kvalitet. Därför måste resultaten tolkas med försiktighet, konstaterar forskarna. Forskningen har finansierats av Riksbankens jubileumsfond. Forskarna uppger att de inte har några potentiella intressekonflikter.