Glaxosmithkline i blåsväder i Australien

Ledande läkare och forskare i Australien har gått hårt åt Glaxosmithklines (GSK) försök att hindra subventioneringsmyndigheten i Australien att begränsa förskrivningen av GSK:s rökavvänjningspreparat Zyban (bupropion).

2 maj 2003, kl 14:43
0

Annons

Den australiska motsvarigheten till Läkemedelsförmånsnämnden, Pharmaceutical Benefits Advisory Committee (PBAC), vill att patienter aktuella för bupropion ska få ett andra utlåtande från en annan läkare för att säkerställa förskrivningen. Anledningen är ökad användning av det dyra läkemedlet.

GSK å sin sida har vidtagit rättsliga motåtgärder. Företaget menar att PBAC inte har rätt till sådana förändringar när läkemedel väl har blivit godkända för subventionering skriver BMJ i morgondagens nummer (3 maj).

Visste inget

Bråket har lett till avhopp. Bland andra har medlemmar i rökavvänjningsgruppen Australian Smoking Cessation Consortium, som sponsras av GSK, lämnat gruppen i protest mot GSK:s åtgärder.

Bland annat skriver professor Simon Chapman i sitt avskedsbrev till GSK: ?De rättsliga årgärderna som ni vidtar rimmar illa med hur allmänna medel ska användas.? Vidare menar han att åtgärden har sannolikt skadat företaget inom rökavvänjningskretsar i Australien.

Simon Chapman, och andra kollegor som också lämnat konsortiet, blev varken upplysta eller tillfrågade om GSK överklagan av PBAC:s förslag. De fick istället reda på det på en konferens flera dagar efter målet för första gången hade varit uppe i domstol.

Blygsamma resultat

Runt 500 000 recept har skrivits på bupropion i Australien sedan introduktionen på subventioneringslistan i februari 2001, till en kostnad av runt 540 miljoner kronor. Men en studie som publicerades i Medical Journal of Australia förra året, baserad på 151 intervjuer med patienter som fick bupropion 2001, kom fram till att mindre än 20 procent av dem fullföljde behandlingen. Mindre än hälften fick någon form av stöd för att lyckas med behandlingen, trots att detta är krav vid förskrivning av bupropion i Australien.

Enligt BMJ väntas ett beslut först om några månader.