Ger sämre effekt än man trott

Läkemedel som ofta används i samband med njurtransplantationer visar sig vara mindre effektiva än man tidigare trott.

23 okt 2015, kl 09:36
0

Personer som genomgått en transplantation och exempelvis får en ny njure måste ofta ta flertalet tabletter varje dag för bibehålla den nya njurens funktion och förebygga komplikationer. Nu visar tre studier som gjorts vid Ottawa sjukhus och universitet i Ottawa att tre av dessa mediciner inte alls är lika effektiva som man tidigare trott. Dessutom kan de ha allvarliga biverkningar.

Den senaste studien publicerades i dag och i den testades läkemedlet ramipril på njurtransplantationspatienter som hade höga nivåer av protein i urinen.

I studien den randomiserade, dubbelblinda studien deltog 212 patienter från Kanada och Nya Zeeland. Efter en genomsnittlig uppföljning av fyra år, var det ingen skillnad i viktiga markörer för njurhälsa bland dem som fick läkemedlet jämfört med dem som fick placebo. Dessutom upplevde patienter som fick ramipril fler biverkningar så som anemi.

Studien har publicerats i The Lancet Diabetes & Endocrinology och finansierades av Kanadensiska hälsoinstisutet, CIHR.

Tidigare har två andra studier visat liknande resultat med andra mediciner som ges till transplantationspatienter, skriver EurekAlert. I en dubbelblind studie med 154 patienter som genomgått en transplantation fick deltagarna levofloxacin för att förhindra BK-virusinfektion. Resultaten visade att läkemedlet inte motverkar virusinfektionen och att det i själva verket är förenat med en högre risk att utveckla antibiotikaresistenta bakterieinfektioner.

I en tredje studie genomfördes en metaanalys av nästan 6 000 njurtransplanterade patienter. Många läkemedel som förhindrar avstötning av transplanterade organ kan öka risken för cancer, något som sirolimus inte visat sig göra. Studien visade att läkemedlet minskade risken för cancer men att patienter som tog läkemedlet hade en 43 procent större risk för att dö totalt. Studien finansierades av Pfizer och publicerades i British Medical Journal i november 2014.