Resultaten från en nyligen avslutad fas II-studie där onabotulinoumtoxinA (Botox) studerades för behandling av depression visar att substansen inte var signifikant bättre än placebo, meddelar bolaget på sin hemsida.
I den placebokontrollerade dubbelblinda studien ingick 258 kvinnor med medelsvår till svår depression. De lottades till att få injektioner med onabotulinoumtoxinA i två olika doser, 30 enheter eller 50 enheter, eller placebo. Det primära effektmåttet var förändring från basvärde på skattningsskalan för depression, MADRS, efter sex veckors behandling.
Injektioner med den högre dosen visade ingen förbättring gentemot placebo. Med den lägre dosen sågs en skattningsminskning gentemot basvärdet med 3,6 poäng, men förändringen var inte signifikant på 95 procentsnivån (p=0,049).
Trots det väljer alltså bolaget bakom substansen, Allergan, att fortsätta det kliniska programmet och planerar att göra fas III-studie för att utveckla Botox till ett ”potentiellt nytt behandlingsalternativ” för patienter med depression. I en artikel från nyhetsbyrån Reuters kommenterar bolaget resultaten som ”nära vad som setts med mer traditionella antidepressiva läkemedel på marknaden.”
Botox är en mycket försvagad form av nervgiftet botuliniumtoxin som hämmar frisättningen av signalsubstansen acetylkolin, vilket leder till förlamning. Substansen är mest känt för att användas för att släta ut rynkor i fram för allt ansiktet, men är också godkänd för behandling av bland annat kronisk migrän, överaktiv blåsa och spasticitet.
Bolagets teori för användning av onabotulinoumtoxinA som behandling av depression är att man med injektioner av substansen i ansiktsmuskulaturen kan modifiera ansiktsuttryck och muskelsammandragningar. Dessa förändringar tros sedan påverka och modifiera neuronala kretsar i hjärnan som är aktiva vid depression.