Genmutation bakom Alzheimers sjukdom

Ett internationellt forskarlag har för första gången presenterat bevis för att neurodegeneration i hjärnan åtminstone till viss del kan orsakas av en genetisk defekt, som påverkar bildningen av kaliumkanaler på cellmembranet.

28 feb 2006, kl 15:25
0

Upptäckten, som presenteras i tidskriften Nature Genetics, kan leda till nya behandlingsprinciper vid bland annat Alzheimers- och Parkinsons sjukdom.

I studien beskrivs hur mutationer i en gen, kallad KCNC3, leder till att de kaliumkanaler som genen kodar för och som spelar en viktig roll för regleringen av elektriska impulser mellan nervceller påverkas. Dessa kanaler ska i normala fall öppnas och stängas mycket snabbt.

Identifieringen av mutationer i genen KCNC3, och effekten på kaliumkanalerna, innebär en ny väg för att förstå celldöd, uppger forskarna bakom studien.

Det har tidigare funnits misstankar om att dessa kaliumkanaler kan spela en roll vid neurodegenerativa sjukdomar, men nu finns alltså bevis för att så är fallet. En tänkbar möjlighet att angripa dessa sjukdomar skulle kunna vara med läkemedel som påverka aktiviteten i dessa kanaler.