Generikasystemet kan leda till att mer läkemedel slängs

Syftet med de nya reglerna för utbyte på apotek är att det vill säga spara pengar. Men det har också blivit svårare att förstå. Trots den politiska viljan att receptbelagda läkemedel ska kosta samma på alla apotek kan priset på samma förpackning i praktiken istället skifta både mellan olika apotek och faktiskt också på samma […]

10 mar 2010, kl 15:19
0

Annons

Syftet med de nya reglerna för utbyte på apotek är att det vill säga spara pengar. Men det har också blivit svårare att förstå. Trots den politiska viljan att receptbelagda läkemedel ska kosta samma på alla apotek kan priset på samma förpackning i praktiken istället skifta både mellan olika apotek och faktiskt också på samma apotek.

Allt beror på vilken dag en kund kommer för att hämta ut sitt recept och vilken lagerhållning och strategi det enskilda apoteket har när det gäller slutförsäljning av en utgående vara.
— Jag brukar lite raljant säga att tidigare hade kunderna svårt att förstå varför priset blev som det blev, nu förstår vare sig apotekspersonal eller kunder prissättningen, säger Hans Dahlgren funktionsansvarig på Apoteket AB:s verksamhetsutveckling.

De nya reglerna innebär att apoteken under 15 dagar efter att en ny periodens vara utsetts av TLV kan fortsätta att sälja den gamla varan. Om apoteken därefter, alltså dag 16, har kvar varan i lager och vill sälja ut lagret måste de sälja det för inköpspriset. Alltså betydligt lägre än vad kunderna är vana vid att betala.
— En farmacevt jag talade med hade haft svårt att förklara för en kund varför han fick köpa läkemedlet så billigt. Han trodde det var något fel på produkten.

Rent ekonomiskt är det enligt Hans Dahlberg en förlustaffär att sälja ut varor till inköpspriset om de kostar mindre än 40 kronor. Då är det en bättre affär att slänga produkterna dag 16 och börja sälja periodens vara. Försäljningen till inköpspris får inte heller pågå för evigt utan månaden ut. Vad som kommer att hända med förpackningarna som inte blir sålda är alltså skrivet i stjärnorna. Apoteken kan också välja att magasinera dem.
— Men mindre apotek, och de blir ju mindre nu när de blir fler, tror jag får problem att hålla sådana lager. Min gissning är att sannolikheten att få köpa en vara till inköpspris kommer att vara större på mindre apotek, eftersom de har en lägre och ojämnare omsättning av lagret.
— Visst är det krångligt, men alternativet är att apoteken inte får sälja sina restlager utan enbart kan sälja innevarande periods vara. Och då blir nog problemen med lagerhållning ännu större, säger Karin Boman på TLV:s informationsavdelning.