Läkemedel i mindre förpackningar som är billigare att köpa in byts i vissa fall på apoteken mot större förpackningar som är dyrare att köpa in. Det beror på apoteksmarginalens konstruktion.
– Byte till annan produkt än den förskrivna föreslås av apotekens ATS-system om det finns en annan produkt som är billigare i AUP per tablett och förpackningen i sin helhet är billigare. Antalet tabletter får dock inte skilja mer än tolv procent från det förskrivna antalet, säger Örjan Björnsson på Apotekets ledningskansli.
Enligt Hans Morén, produktchef på Ivax, expedieras inte deras 28-förpackning av simvastatin. Istället byter apoteket till Nycomeds 30-förpackning, eftersom den är billigare för kunden i apotekets utköpspris, AUP. Trots att Ivaxs tabletter är billigare att köpa in för Apoteket.
– Det stämmer inte. Om 28-förpackningen finns hemma får patienten det. Men om inte 28-förpackningen finns hemma får patienten en 30-förpackning istället, säger Örjan Björnsson.
"Marginalen felkonstruerad"
Mats Ohlsson, vd på Ivax, anser inte att man kan ha ett system som bygger på det han beskriver som felaktigheter.
– Det är fel när den som är billigast per tablett inte premieras. Dessutom slår marginalkonstruktionen fel på små förpackningar, säger Mats Ohlsson.
Enligt honom är problemet att marginalen är uppbyggd både genom ett procentuellt påslag om 20 procent samt ett fast kronpåslag om 31 kr. Det procentuella påslaget ska enligt Örjan Björnsson bland annat täcka Apotekets lagerhållning av varan och kronpåslaget ska avspegla själva expedieringen vid disken.
– Kronpåslaget påverkar AUP mer i små förpackningar än i stora, vilket gynnar större förpackningar över små, säger Hans Morén.
– Samma regler gäller vid inköp till apoteken. ATS föreslår den billigaste produkten i AUP per tablett, så vår produkt kommer inte ens in på apoteken.
Konsekvensen är att Ivax måste sänka sitt pris till Apoteket (AIP) med 25 procent, från 0,24 kr per tablett till 0,18 kr per tablett, för att med Apotekets påslag få ett konkurrenskraftigt pris.
– Vi konkurrerar ju inte på lika villkor, säger Hans Morén.
Örjan Björnssons råd till Ivax är att sluta med 28-förpackningen och införa en 30-förpackning istället.
– Då konkurrerar de på samma villkor. Men jag skulle tro att Ivaxs problem snarare är att förskrivaren oftare skriver 30 än 28 tabletter på receptet.
Inte aktuellt ändra
Enligt Örjan Björnsson kommer runt 80 procent av Apotekets bruttovinst i receptförsäljningen från kronpåslaget. Innan konstruktionen ändrades vid årsskiftet var samma siffra drygt 60 procent.
Men enligt Tor-Olov Mellgren på Läkemedelsförmånsnämnden är det inte aktuellt att ändra marginalens konstruktion till att enbart bestå av ett procentuellt påslag.
– Nej, kostnaderna för Apoteket är i stort sett lika oavsett vilket pris produkten har och marginalen är ju till för att täcka apotekskostnaden.