Generikaleverantörerna nöjda med TLV:s modell

I det förslag som TLV lämnat om en ny struktur för prissättning ligger
stort fokus på generikahandeln. Den egna branschorganisationen är
väldigt nöjda med modellen men efterlyser ytterligare förändringar för
att spara pengar.

3 apr 2009, kl 11:48
0

Hårdare regler och en noggrannare kontroll av generikahandeln är några av de förändringar som väntar på den omreglerade apoteksmarknaden. Enligt Kenneth Nyblom, vd för generikahandlarnas branschorganisation FGL, är den nya prismodellen TLV föreslagit bra.
– Jag är väldigt nöjd och tycker att det är ett förvånansvärt bra arbete TLV gjort med tanke på den korta tid de haft på sig. Den här modellen är betydligt bättre än det som Lars Reje föreslog för ett år sedan, säger han.

En av förändringarna som TLV vill införa är att öka incitamenten för apoteken att sälja de billigaste alternativen i de fall det finns generisk konkurrens. Bland annat ska apoteken få större krav på sig att bara sälja generika som är det billigaste. Fem dagar efter att det att ett generiskt läkemedel upphört vara det billigaste kommer apoteken straffas för en sådan försäljning genom att de förlorar, eller får en reducerad handelsmarginal. En sådan femdagarsgräns tycker Kenneth Nyblom är bra.

I den nya modellen öppnar TLV för att priset på generika ska sättas mer sällan. Idag justeras priset månadsvis. Kenneth Nyblom tycker en sådan princip är intressant men säger att det är viktigt att det inte får bli för långa tidsintervaller mellan prisändringarna.
– Att låta priset löpa över 2-4 månader kan vara bra och ger en jämnare prisbild, men blir det uppemot 6 månader eller längre kommer många aktörer att dra sig ur vilket inverkar hämmande på konkurrensen, säger han.

För att generikamarknaden ska bli ännu mer effektiv finns det mer kvar att göra menar Kenneth Nyblom. Bland annat bör Läkemedelsverket se över kriterierna för utbytbarhet.
– Läkemedelsverket tar ju idag bort originalet från substitutionslistan om det inte längre ingår i förmånen, vilket innebär att det inte blir någon substitution. Vi ser fram mot att få vara delaktiga i att hitta nya besparingar för samhället nu när det finns ett politiskt tryck på besparingar på produkter där patentet gått ut. Det finns mycket pengar kvar att hämta utöver de förslag som kom i går, säger Kenneth Nyblom.