Generiska preparerat leder oftast till konkurrens på marknaden och gör att priset på läkemedel sänks. Trots det är det inte alltid de billigare kopiorna får den stora genomslagskraft man väntat.
Aaron S. Kesselheim, verksam vid bland annat Harvard Medical School i USA är en av dem som uppmärksammat en oro hos både förskrivare och patienter över att genrika inte skulle vara lika bra och säkra som originalen. En oro som kan vara en bidragande orsak till att de inte förskrivs billigare kopior i samma utsträckning som förväntat.
Tillsammans med några andra amerikanska forskare bestämde han sig för att gå igenom ett antal studier för att se om det gick att se någon skillnad mellan patenterade läkemedel och generika. De riktade in sig på preparat för behandling av hjärt-kärlsjukdom eftersom den gruppen står för den största delen av den amerikanska läkemedelsnotan.
De gick igenom sammanlagt 47 artiklar som täckte åtta grupper av hjärt-kärlpreparat – betablockerare, diuretika, kalciumkanalblockerare, statiner, blodförtunnande, trombocythämmare, alfablockerare och ACE-hämmare. 38 av studierna var kontrollerade randomiserade studier och alla hade ägt rum mellan januari 1984 och augusti 2008.
Slutsatsen forskarna kom fram till är att det i dessa studier inte finns någon skillnad i hur bra ett originalpreparat är jämfört med generika. Resultaten publiceras i decemberutgåvan av tidskriften JAMA. För alla grupper utom kalciumkanalblockerare och diuretika visade resultaten att effekterna var precis desamma. För diuretika var likheten 91procent och 71 procent för kalciumkanalsblockerarna, något som kan förklaras med ett litet studiematerial menar forskarna.
Forskarna gick också igenom kommentarer som gjorts i eller i anslutning till de publicerade studierna och upptäckte att i 23 av 47 fall framställdes den generiska produkten som säre än originalet. Trots att resultaten inte visade på någon skillnad.
Att det är så, tror forskarna kan ha sin förklaring i att de forskare som utför studierna inte sällan har kopplingar till de läkemedelsföretagen som innehar patent. Därför framställer de originalen, medvetet eller omedvetet, som ett bättre alternativ. Kesselheim och kollegor menar också att det råder en allmän uppfattning om att kopiorna ofta är sämre, en föreställning som de tror grundar sig i enstaka personliga fall som en läkare stött på eller berättelser och inte i vetenskapliga studier.
Artikelförfattarna uppmanar både forskare och journalister att vara försiktiga med vad de skriver för att inte sprida bilden av att generika skulle ha sämre effekt än orginalprodukter. ?På så sätt kan vi undvika höga kostnader som inte leder till bättre kliniska resultat?, skriver de i en kommentar.