Generell vaccination av barn i riskgrupp tas bort
Covidvaccin. Foto: Istock

Generell vaccination av barn i riskgrupp tas bort

Barnläkarföreningen rekommenderar att läkare ska göra en enskild bedömning av vilka som ska få covidvaccin.

1 nov 2022, kl 15:07
0

Annons

Fram tills nu har Svenska barnläkarföreningen rekommenderat en generell covid-19-vaccination för särskilda grupper av barn över fem år. Det handlade om barn som av olika skäl är särskilt känsliga för luftvägsinfektioner.

Men nu ändrar föreningen sina riktlinjer. Från och med nu rekommenderas endast en liten grupp av barn med vissa mycket specifika immunbristsjukdomar covid-19-vaccin. För övriga barn i riskgrupp ska ansvarig läkare göra en individuell bedömning.

Lägre risk för allvarlig sjukdom

I slutet av september tog Folkhälsomyndigheten beslut om att ta bort den allmänna rekommendationen om covid-19-vaccinering för barn mellan 12 och 17 år. Anledningen till beslutet var den allt lägre risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och unga.

Även de särskilda grupperna bland barn som tidigare har rekommenderats vaccin har visat sig löpa mycket liten risk att drabbas av allvarlig sjukdom och död i covid-19, skriver barnläkarföreningen. Och med de nu dominerande virusvarianterna har risken minskat ytterligare.

Föreningen framhåller också att vaccinet inte skyddar mot mildare sjukdom och att det hindrar smitta endast i begränsad utsträckning. Dessutom har de flesta barn nu antikroppar mot viruset, oavsett om de är vaccinerade eller inte, skriver barnläkarföreningen.

Ersätts av individuell bedömning

Utifrån den kliniska erfarenheten och det vetenskapliga kunskapsläget bedömer barnläkarföreningen att den generella vaccinationen för barn i särskilda grupper kan ersättas av en individuell bedömning och ordination av ansvarig läkare.

För barn med vissa mycket specifika immunbristsjukdomar rekommenderas fortfarande så tidig vaccination som möjligt med de påfyllnadsdoser som är godkända.

Barnläkarföreningen fortsätter nu att följa kunskapsläget för att kunna agera på förändringar som till exempel om nya virusvarianter med risk för svårare sjukdom skulle bli dominerande.