Genalalys för barn med cancer in i rutinvården
Frans Nilsson. Foto: Therése Strömberg

Genalalys för barn med cancer in i rutinvården

Norra sjukvårdsregionen är först med att ge helgenomanalys vid barncancer stabil finansiering.

13 feb 2024, kl 09:21
0

Heltäckande genanalys vid barncancer leder till att fler barn får en individanpassad cancerbehandling. Det konstaterar Barncancerfonden i ett pressmeddelande som uppmärksammar ett nytt beslut i Norra sjukvårdsregionen.

Som första sjukvårdsregion inför den norra heltäckande genanalys vid barncancer i rutinsjukvården och tar över finansieringen. Norra sjukvårdsregionen är en av de sex svenska sjukvårdsregionerna och samlar Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland/Härjedalen och Region Västernorrland.

– Grunden till en framgångsrik behandling finns i rätt diagnos, därför innebär införandet av helgenomsekvensering i rutinsjukvården att vi får bättre förutsättningar att utveckla behandlingarna av barncancer, säger Frans Nilsson, barnonkolog och medicinsk chef vid barnonkologiskt centrum i Umeå, i pressmeddelandet.

Heltäckande genanalys vid barncancer i pilot

Efter en trög start kom en nationell satsningen på heltäckande gendiagnostik för barncancerpatienter i gång 2021. Det skedde i pilotprojektet GMS barncancer (där GMS står för Genomic medicine Sweden).

Sedan dess har vården genom denna pilotsatsning erbjudit alla barn med cancer i Sverige diagnostik med helgenomsekvensering, heltäckande genanalys. Men det har hela tiden funnits en osäkerhet om framtiden.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, är det hittills Barncancerfonden och projektmedel från Socialdepartementet som har finansierat verksamheten. I fjol räddade ett extra statligt anslag projektets fortsättning under 2023.

Möjliggör ökad forskning

Barncancerfonden har dock många gånger fört fram att regionerna måste ta över finansieringen. Detta för att få långsiktig finansiering som tryggar att heltäckande genanalyser vid barncancer kan fortsätta.

Att norra sjukvårdsregionen nu tar detta steg och är på väg att få efterföljare i andra sjukvårdsregioner kommenterar Barncancerfondens forskningschef Britt-Marie Frost så här:

– När regionerna finansierar diagnostiken kan vi stötta nya projekt som kan använda de data vi får från helgenomsekvenseringarna och kombinera det med annan data för att se till att precisionsdiagnostiken kan leda till att fler barn får en individanpassad läkemedelsbehandling.