Går det att återvinna injektionspennor?
Insulinpenna. Foto: Istock.

Går det att återvinna injektionspennor?

Allt fler läkemedel tas med injektionspennor och tankar på retursystem för pennorna har av miljöskäl vaknat.

18 nov 2024, kl 09:09
0

Annons
Läkemedelsvärlden

Lisa Stern Ödmark. Foto: Sveriges apoteksförening.

I två av Sveriges grannländer växer nu intresset för att börja återvinna injektionspennor i stället för att låta dem bidra till plastavfallet. Och även i Sverige är apotekens branschorganisation, Sveriges apoteksförening, positiv till tanken.

“Apoteken är positiva till att bidra till den gröna omställningen och ta steg fram när det gäller hållbarhetsinitiativ, både som enskilda företag och alltmer gemensamt som bransch”, skriver Lisa Stern Ödmark, chefsstrateg i apoteksföreningen, i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Pilotprojekt för att återvinna injektionspennor

Det är inte bara insulin utan även ett växande antal andra läkemedel som patienter i dag tar med hjälp av en förfylld injektionspenna. Det gäller till exempel de nya GLP-1-hämmarna mot diabetes och obesitas, exempelvis Ozempic och Wegovy (båda med semaglutid som verksam substans).

Det här gör att använda injektionspennor skapar allt större avfallsmängder.

I Danmark pågår projektet Returpen som är ett samarbete mellan apoteken och läkemedelsföretagen Novo nordisk, Lilly, Sanofi och Merck. Patienter med läkemedel från dessa företag kan lämna in sina använda injektionspennor på apotek i särskilda påsar. Syftet är att återvinna materialet i injektionspennorna.

Återvinner inhalatorer

I Norge diskuterar apotekens och läkemedelsföretagens branschorganisationer att göra något liknande. Och Sveriges apoteksförening har, berättar chefsstrateg Lisa Stern Ödmark, “dialog med flera läkemedelsföretag som har kontaktat oss och är intresserade av att samarbeta kring dessa frågor”.

Lisa Stern Ödmark driver hållbarhetsfrågor inom organisationen och har varit med och bildat Sveriges apoteksförenings hållbarhetsråd. Hon har även varit på studiebesök i Danmark för att sätta sig in i det danska pilotprojektet med att återvinna injektionspennor.

Hon framhåller att det finns ett starkt intresse inom apoteksbranschen för att bidra till “cirkulära system” där man minskar läkemedels miljöpåverkan genom återvinning. Även i Sverige finns ett pågående pilotprojekt med denna inriktning, men här handlar det som Läkemedelsvärlden rapporterat om återvinning av plasthylsorna till inhalatorer.

Efterlyser flergångsmaterial

Lisa Stern Ödmark förklarar att apoteken följer både det pilotprojektet och det danska med stort intresse. Det finns dock vissa reservationer kring möjligheterna att skala upp sådana pilotförsök och införa sådan återvinning brett. Bland annat får det, framhåller hon, inte kräva en mängd olika särlösningar i retursystemet.

“Det fungerar helt enkelt inte praktiskt på apotek med flera olika återvinningskärl eller för mycket merarbete för medarbetarna. För att få långsiktighet så får det inte heller innebära en större merkostnad som faller på apoteken, de har ofta redan en pressad ekonomisk situation”, skriver hon i sitt mejlsvar.

Lisa Stern Ödmark vill också att läkemedelsföretagen så långt möjligt ska sträva efter att utveckla lösningar som gör att patienter i stället kan återanvända material.

“Flergångsmaterial innebär ju att så lite som möjligt behöver återvinnas eller brännas upp. Men i väntan på detta så deltar vi gärna i fortsatta diskussioner och lösningar för en mer hållbar läkemedels- och apoteksbransch.”