G7-ministrar vill öka kontroll av utsläpp
Foto: Istock

G7-ministrar vill öka kontroll av utsläpp

G7-ländernas hälsoministrar efterlyser standardiserade gränser för utsläpp från antibiotikatillverkning.

11 jun 2021, kl 09:43
0

Annons
Joakim Larsson

Joakim Larsson.

Hälsoministrarna från G7-länderna samlades nyligen till ett möte arrangerat av Storbritannien. På agendan stod en rad ödesfrågor för den globala folkhälsan. Många av uttalandena i hälsoministrarnas gemensamma deklaration från mötet handlar om olika aspekter av pandemin och framtida pandemikontroll. Men ett annat tema som får stort utrymme är kampen mot antibiotikaresistens.

G7-länderna lyfter bland annat för första gången på ett tydligt sätt fram de risker för ökad resistensutveckling som är kopplade till utsläpp av antibiotika från tillverkningen av dessa läkemedel.

G7-länderna efterlyser gränsvärden

”Vi noterar med oro att det för närvarande inte finns några internationella standarder för vad som är säkra koncentrationer av antimikrobiella ämnen i utsläpp till miljön från läkemedelstillverkning, sjukvårdsinrättningar, jordbruk och vattenbruk”, skriver G7-ministrarna (Läkemedelsvärldens översättning).

De konstaterar att läkemedelsindustrin via AMR industry alliance har tagit ett initiativ för att skapa en standard som ska ge minskade utsläpp, men nöjer sig inte med detta. Hälsoministrarna deklarerar att de kommer att arbeta vidare tillsammans med G7-ländernas miljöministrar, AMR industry alliance, akademin och andra aktörer för att få fram en utsläppsstandard och se till att den börjar tillämpas. De lyfter även fram att länderna kan påverka utvecklingen med hjälp av sina system för upphandling och subventionering av läkemedel:

”Vi kommer att överväga att ge fördelar för antibiotika som tillverkats enligt den kommande överenskomna standarden vid upphandling och subventionering, utan att störa känsliga leveranskedjor och med hänsyn till skillnader mellan ländernas hälsovårdssystem.”

Vill använda GMP

Ytterligare ett styrmedel som hälsoministrarna tar upp i deklarationen är att lägga in regler för utsläppskontroll i standarden GMP, Good manufacturing practice, som läkemedelstillverkare måste leva upp till i sin produktion. Ministrarna uppmanar Världshälsoorganisationen, WHO, att skynda på ett pågående arbete med att ta in sådana förändringar i WHO-riktlinjerna för GMP.

G7-gruppen samlar företrädare för EU samt Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA. Dess beslut är inte juridiskt bindande men utövar ofta ett starkt politiskt inflytande både på de medverkande länderna och på resten av världen.

– Jag är glad att se att många av världens ledande demokratier nu tydligt konstaterar att antibiotikautsläpp från tillverkning innebär en oacceptabel risk för folkhälsa, kommenterar Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi och chef för Centre for antibiotic resistance research vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

– Många av de åtgärder vi förespråkat i åratal finns nu med i åtagandena från G7-länderna.