Ärligt talat kan jag inte se någon logik i att man vill öppna apoteken för utomstående kapital. Vad har befolkningen att vinna? Frankrike är redan idag ett land där priset på förskrivna läkemedel är ovanligt lågt, säger apotekaren Eric Schiltz som driver ett apotek i Metz i nordöstra Frankrike.
Han säger att de flesta av hans kollegor tycker likadant och att de som förespråkar ökad konkurrens ofta befinner sig långt från verkligheten.
I Frankrike har enbart apotekare rätt att äga apotek. De är visserligen egenföretagare, men verksamheten är omgärdad av strikta regler. Priset på alla receptbelagda mediciner bestäms till exempel vid förhandlingar mellan staten och läkemedelsindustrin.
Bryter mot fri konkurrens
I våras vände sig EU-kommissionen till Frankrike och påpekade att systemet bryter mot den fria konkurrensen. Statsledningen har försvarat apotekarnas monopol med att det skyddar folkhälsan. Idag ligger bollen i Bryssel och de franska apotekarna väntar oroligt på fortsättningen av proceduren.
Eric Schiltz arbetar i ett bostadskvarter en bra bit från stadens centrum.
? Jag känner mina kunder och kan säga nej om jag anser att en klient skulle ta skada av ett preparat. Jag är orolig för att finansiella grupper istället främst skulle vara intresserade av att öka omsättningen. Det handlar inte om protektionism. Det finns ett värde i att jag har en specialistutbildning för att handskas med läkemedel.
Eric Schiltz är medlem i en lokal gren av landets största apotekarförbund, Fédération des Syndicats Pharmaceutiques de France, FSPF. Där framhåller man att systemet också garanterar en jämn fördelning av apotek över landet. Utomstående finansiärer förmodas främst vara intresserade av de lönsammare butikerna.
Drar åt olika håll
Till skillnad från andra medicinska yrkesgrupper råder inte fri etableringsrätt. Under den senaste tiden har regeringen även försökt att inskränka läkarnas rätt att öppna mottagning var de vill. Men förslaget har dragits tillbaka efter kraftiga protester. Trots att Frankrike hittills har försvarat sitt apotekssystem inför EU-kommissionen råder det en viss tveksamhet kring vad statsledningen vill.
? Vi är inte riktigt på det klara över hur regeringen kommer att ställa sig till den här frågan i slutändan. Olika intressen drar åt olika håll. Å ena sidan driver man en liberal ekonomisk politik. Å andra sidan talar man om skydd för folkhälsan och försöker öka kontrollen av läkemedelsförskrivningen, säger FSPF:s vice ordförande, Philippe Liebermann.
Ett annat aktuellt exempel är att sjukvårdsministern Roselyne Bachelot, som själv är apotekare, nyligen har sagt att hon inte har några planer på att tillåta försäljning av receptfria läkemedel utanför apoteken. Men Philippe Liebermann säger att andra medlemmar av högerregeringen är av en annan åsikt. Och han hävdar att han möter samma motsättningar på EU-nivå.
? Hos EU-kommissionen driver man på för att öka den fria konkurrensen. I samtal med EU-parlamentariker märker jag däremot att det finns en allt större förankring för att sjukvården bör undantas från marknadsmässiga regler.