Fem frågor till Ali Mirazimi, forskare vid SVA
Framsteg i coronaprojekt om nya läkemedel
Ali Mirazimi. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Framsteg i coronaprojekt om nya läkemedel

Ali Mirazimi leder projektet Mad-cov-2 som syftar till att ta fram läkemedel mot det nya coronaviruset.

7 jan 2021, kl 10:35
0

Annons

I maj 2020 valdes projektet Mad-cov-2 ut som ett av åtta EU-finansierade projekt med syfte att ta fram diagnostik, botemedel och vaccin mot det nya coronaviruset sars-cov-2. Projektet, som startade i augusti, koordineras av Statens veterinärmedicinska anstalt och är ett samarbete mellan flera institut i Sverige, Österrike, Tyskland, Spanien och Kanada. Läkemedelsvärlden ringde upp forskaren Ali Mirazimi som är initiativtagare och ansvarig för projektet för att se hur det går.

Vad har ni på gång just nu i Mad-Cov-2?

– Just nu pågår fas II- och fas III-studier av ett antiviralt läkemedel på cirka 200 personer med covid-19 i Österrike, Tyskland, England, USA och Ryssland. Läkemedlet har visat sig vara effektivt i provrör. Vi har testat det genom att odla så kallade miniorgan i provrör och då fått positiva resultat. Vi testar också läkemedlet i kombination med remdesivir som i provrör har visat att en förbättring. Denna kombination har dock inte testats på människa än.

Vad är det för läkemedel och hur fungerar det?

– Det vi har visat i våra studier är att molekylen ACE2-receptorn har fungerat mot sars-cov 2-viruset. Molekylen finns på våra cellytor i till exempel lungor och njurar och viruset använder denna för att ta sig in i våra celler. Det vi har gjort är att producera denna molekyl i provrör. När den fria receptorn ges som ett läkemedel binder viruset till den istället och då minskar invasionen i cellerna.

Hur kom ni fram till detta?

– Molekylen upptäcktes redan för 20 år sedan och har visat sig ha en central funktion mot sars-cov-1 viruset. Den har också testats i flera studier mot olika lungsjukdomar, men är inte godkänd som något läkemedel ännu. När sars-cov-2 viruset kom såg vi tillfället att testa molekylen även mot detta.

Vad kommer att hända nu?

– Vi förväntar oss resultat av prövningarna med de 200 personerna kommer i februari. Vi har testat läkemedlet på en person i Österrike tidigare som var väldigt sjuk i covid-19. På den personen kunde vi se att läkemedlet fungerade så vi hoppas på att de nu pågående studierna kommer att visa goda resultat. Om de gör det kommer vi att utveckla fas III-studierna och testa läkemedlet på fler personer. Jag tror att många kommer att vilja vara med om läkemedlet visar sig vara effektivt.

Vad gör ni mer i projektet?

– Den ena delen av Mad-cov-2 fokuserar på att snabbt ta fram ett läkemedel. Den andra delen är mer långsiktig och där vill vi ta reda på vad det är som får cellen att föröka sig. Med hjälp av artificiell intelligens försöker vi ta reda på om det redan finns antiviraler tillgängliga och vi kommer i så fall fortsätta studierna i provrör. Vi tittar just nu på ett antal läkemedelskandidater som vi hoppas ska kunna vara effektiva.