Nya diabetesläkemedel tycks inte öka fosterskador
Foto: Istock

Nya diabetesläkemedel tycks inte öka fosterskador

Nya läkemedel mot diabetes som semaglutid ökar sannolikt inte risken för fosterskador, enligt en studie.

15 dec 2023, kl 08:30
0

Porträtt Carolyn Cesta Foto: Gunnilla Sonnebring KI

Carolyn Cesta
Foto: Gunnilla Sonnebring/KI

De nya populära nya läkemedlen mot diabetes och fetma, som Ozempic och Wegovy (semaglutid) ökar inte risken för fosterskador.

Det visar den första stora internationella jämförande studien där bland annat svenska kvinnor ingår. Studien är nyligen publicerad i Jama internal medicine.

Ökar inte risken för fosterskador

I den nya studien hittar forskarna ingen skillnad i risken för fosterskador mellan gravida kvinnor som har de nyare läkemedlen jämfört med de som använder insulin under graviditeten. Risken är förhöjd i båda grupperna.

Forskarna framhåller att diabetes i sig ökar risken för fosterskador.

– Den förhöjda risken för missbildningar hos barnen till kvinnorna med diabetes typ 2 som använder de nyare läkemedlen är därför med stor sannolikhet orsakad av sjukdomen, säger Carolyn Cesta, forskare vid Karolinska institutet och förstaförfattare till studien i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Allt vanligare behandling

En rad nya läkemedel som DPP-4-hämmare, exempelvis Januvia (sitagliptin), GLP-1-receptoragonister som Ozempic, Wegovy, Rybelsus (semaglutid), Saxenda (liraglutid) och SGLT2-hämmare som Jardiance (empagliflozin) och Forxiga (dapagliflozin) är brett använda i dag.

De flesta är godkända mot diabetes typ 2 och vissa även mot fetma. Några används även mot hjärt-kärlsjukdom och kronisk njursjukdom.

De är också kandidater för ännu fler användningsområden. Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterat minskar semaglutid risken för död och hjärt-kärlhändelser hos överviktiga utan diabetes. Semaglutid testas också mot alkoholberoende, vilket Läkemedelsvärlden berättat. 

Insulin är säkert under graviditet

Men kunskapen om hur dessa läkemedel påverkar fostret under graviditet är ännu bristfällig. Därför rekommenderas kvinnor som planerar att bli gravida och använder dessa läkemedel mot diabetes i dag att byta till insulin.

Det är säkert att använda insulin under graviditeten. Det är visat sen tidigare. Insulinet passerar inte moderkakan, enligt KI-forskaren Carolyn Cesta.

Men alla graviditeter är förstås inte planerade.

Största studien om fosterskador hittills

Därför har en internationell forskargrupp undersökt om de här läkemedlen ökar risken för fosterskador.

I studien använde forskarna hälsodata om 3,5 miljoner graviditeter mellan åren 2009 och 2021. Uppgifterna kommer från hälsoregister och databaser i sex länder; Sverige, Norge, Finland, Island, USA och Israel.

Närmare 52 000 av dessa kvinnor är diagnosticerade med diabetes.

Drygt 8000 hämtade ut något av de nya diabetesläkemedlen tre månader före eller efter sin sista mens.

Grava missbildningar hos var tjugonde

Som tidigare nämnts ökar diabetes risken för fosterskador. Av kvinnorna med diabetes typ 2 födde 5,3 procent barn med grava missbildningar. Av dessa barn har drygt 2 procent missbildningar på hjärtat.

När forskarna jämför med den totala gruppen är förekomsten av grava missbildningar hos barnen 3,8 procent och hjärtmissbildningar 1,3 procent.

Däremot fann forskarna ingen skillnad på risken för fosterskador mellan kvinnorna med diabetes som behandlas med de nyare läkemedlen och kvinnorna med diabetes som behandlades med insulin under graviditeten.

Behövs fler studier om fosterskador

Studiens resultat är betryggande hittills, enligt forskarna.

– Våra fynd ger en första indikation om säkerheten för spädbarn som exponeras för dessa mediciner under graviditeten, säger Carolyn Cesta.

Men underlaget är inte så omfattande. Antalet kvinnor med diabetes som använder de nyare läkemedlen under graviditeten är relativt litet, poängterar forskarna.

Av kvinnorna med diabetes behandlades exempelvis drygt 6 procent med GLP-1-receptoragonister under graviditeten, knappt 5 procent med DPP4-hämmare och drygt 2 procent med SGLT2-hämmare.

Semaglutid ökar substantiellt

Under studieperioden ser forskarna dessutom att användningen av de nya läkemedlen ökar.

Allt fler gravida kvinnor med diabetes behandlas de nya läkemedlen DPP-4 hämmare, GLP-1 receptor agonister och SGLT2-hämmare, skriver forskarna.

– I takt med att typ 2-diabetes blir allt vanligare bland kvinnor i fertil ålder samtidigt som till exempel GLP-1-receptoragonister som semaglutid (Wegovy, Ozempic) godkänts för att behandla fetma, kommer antalet exponerade graviditeter sannolikt att öka, säger Carolyn Cesta.

Riskerna behöver övervakas

GLP-1 receptor-agonister som semaglutid nämns särskilt i studien. Användningen av semaglutid ökar ”substantiellt” i USA, noterar forskarna. Det beror förmodligen på dess viktminskande effekt, skriver de.

Eftersom användningen av de nya läkemedlen förväntas öka kommer också fler foster att exponeras för dem.

Det behövs fler studier för att bekräfta de hittills lugnande resultaten, tycker Carolyn Cesta.