Förvirring kring generikabegreppet

Originalpreparat och generikum som betraktas som utbytbara finns med i referensprislistan. Men det finns också generika som står utanför referensprislistan. Här finns, enligt Läkemedelsverket, inte data som garanterar att de är utbytbara på individnivå. Ett faktum som överraskade flera i en rundringning som Läkemedelsvärlden gjort.

24 jun 2002, kl 19:52
0

Annons

När ett nytt generikum godkänns, bedömer Läkemedelsverket i regel att preparatet är utbytbart med originalpreparatet. Man meddelar Riksförsäkringsverket som för upp det på referensprislistan.
Det finns dock preparat som godkänts enligt den förenklade godkännandeprocess som gäller för generika ? och därför bör betraktas som generikum ? men som Läkemedelsverket ändå inte bedömt som utbytbara med originalpreparatet. Dessa generikum finns följaktligen inte med på referensprislistan.
? Orsakerna kan vara snäva terapeutiska intervall, tillsatser av hjälpämnen, en annorlunda beredningsform eller en avvikande förpackning, säger Tomas Salmonson, resultatenhetschef på Läkemedelsverket.
Generika utanför referensprislistan finns till exempel för antiepilepsimedlen karbamazepin och fenytoin samt astmamedlet salbutamol i inhalatorer.
? Det är dock viktigt att påpeka att preparaten är likvärdiga kvalitetsmässigt. Däremot kan vi till exempel för läkemedel med snäv terapeutisk bredd inte garantera att de är exakt lika effektiva eller säkra på individnivå.


Begränsad medvetenhet
Enligt en mindre rundringning till några apotek i landet som Läkemedelsvärlden gjort, tycks medvetenheten om distinktionen mellan utbytbara och icke-utbytbara generika på vissa håll vara begränsad. ?Alla generika finns med på referensprislistan så vitt jag vet? sa exempelvis en farmaceut i Mellansverige.
? Referensprislistan, kanske inte minst tack vare namnet, uppfattas kanske av vissa som något som mest har med priset att göra, och inte i första hand en förteckning över de läkemedel där ett byte till generika är acceptabelt. Istället är det begreppet generika som signalerar utbytbarhet, säger en apotekschef på ett apotek i södra Sverige.
På de apotek som har ?lokala listor? ? överenskommelser med förskrivarna på orten om när generisk substitution får utföras på apoteket utan kontakt med förskrivaren ? har man kommit runt problemet.
? Vår lokala lista som talar om vilka läkemedel som får bytas är helt baserad på referensprislistan, säger Per Andersson, apotekschef på Apoteket Kronan i Södertälje.


Dubbelkontroll
Om Lars Jedings utredningsförslag om generisk substitution utan föregående läkarkontakt blir verklighet, lär en strikt efterlevnad av referensprislistan aktualiseras.
   Eventuella farhågor om att det utförs en mängd dåligt underbyggda generiska byten på landets apotek idag är dock sannolikt överdrivna. Generiska byten ska ju föregås av dubbelkontroll i form av en dialog mellan farmaceut och förskrivare. Sannolikheten att båda missar att det terapeutiska intervallet exempelvis är för smalt för att byte bör göras, är kanske inte så stor i det enskilda fallet.
   Dessutom är det med stor sannolikhet ingen katastrof om ett felaktigt byte av denna typ skulle blivit av.
   ? Om något är vi nog överförsiktiga på Läkemedelsverket i våra bedömningar i de här fallen. Det troliga är att även dessa byten egentligen skulle fungera även om vi inte kan garantera det, säger Tomas Salmonson.