Fortsatt svensk paus för Astrazenecas vaccin
Vaccintillverkning. Foto: Istock

Fortsatt svensk paus för Astrazenecas vaccin

EMA ger grönt ljus för att fortsätta vaccinera, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt paus.

19 mar 2021, kl 09:10
0

Efter ett extrainsatt möte i säkerhetskommittén PRAC under torsdagen meddelade EU:s läkemedelsmyndighet EMA sitt ställningstagande till Astrazenecas vaccin. Sammanfattningsvis anser EMA att nyttan med vaccinet överväger riskerna och att användningen av det bör fortsätta.

Samtidigt säger EMA att det inte går att utesluta att de mycket sällsynta fallen av allvarliga rubbningar av blodets koagulationssystem har en koppling till covid-19-vaccinet. Därför ska PRAC fortsätta sin undersökning av denna möjliga biverkning.

Folkhälsomyndigheten pausade ”av försiktighetsskäl” i tisdags användningen i Sverige av Astrazenecas vaccin i väntan på EMA:s besked. Efter att detta besked i går hade kommit meddelade Folkhälsomyndigheten att pausen förlängs ytterligare. Myndigheten ska ta del av PRAC:s utredning, diskutera det med Läkemedelsverket och sedan ta ställning till hur Astrazenecas vaccin ska användas i Sverige.

Äldre ska prioriteras

Pausen gör den aktuella tillgången på vaccin mindre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i detta läge regionerna att fortsätta att prioritera att vaccinera äldre personer före yngre, eftersom ålder är en så tydlig riskfaktor för svår sjukdom och död i covid-19.

– Vi rekommenderar att regionerna fortsätter att erbjuda vaccin utifrån ålder nu när bristen på vaccin är påtaglig. Ålder är den allra viktigaste prioriteringsgrunden, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Den sällsynta, allvarliga koagulationsrubbning som säkerhetsutredningen handlar om har främst drabbat yngre personer och mest kvinnor. Personerna har fått mycket låga halter av blodplättar vilket kan ge både blodproppar och blödningar. Enligt Läkemedelsverket har cirka 20 miljoner personer i Storbritannien och EU/EES vaccinerats med Astrazenecas vaccin. Bland dessa har ett 20‍-‍tal fall av den allvarliga koagulationsrubbningen rapporterats in.