I juni antog styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL en rekommendation om en gemensam modell för preventivmedelssubvention.
Den innebär att subventionen gäller till och med 25 års ålder, att den maximala egna kostnaden är 100 kronor om året och att enbart preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånerna ska vara aktuella för subvention.Ett halvår senare är det fortfarande flera landsting som valt att inte följa den gemensamt tagna rekommendationen.
– Nej vi är fortfarande inte i hamn, konstaterar Bo Claesson, handläggare i läkemedelsfrågor på SKL och låter lite uppgiven.
Diskussionen om floran av landstingssubventioner för unga kvinnors preventivmedel har diskuterats under flera år. Dels finns ett praktiskt problem då det för apoteken är hart när omöjligt att hålla koll på vilka regler som gäller för de olika landstingen. Men det tyngsta skälet är att samma regler bör gälla för hela landet. Det vill säga lika behandling.
Men trots gemensam deklaration i början av sommaren tycks motståndet relativt kompakt hos vissa landsting. När SKL i november senaste kollade läget, var det fortfarande åtta landsting som inte följde den gemensamma rekommendationen.
Den stora stötestenen är att subventionen, enligt SKL-rekommendationen, bara gäller för preventivmedel som ingår i högkostnadsskyddet, samtidigt som flera nyare medel antingen nekats förmån då TLV anser de inte vara värda det begärda priset eller så har företaget inte ansökt om att ingå i förmånen.
Sju landsting har idag beslut om att också preventivmedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna ska subventioneras av landstinget. Dalarna är ett av dem. Och där ser man inte någon anledning att ändra sitt beslut som innebär att alla preventivmedel subventioneras.
– Nej, vi tycker att SKL skulle vara lite modigare och rekommendera alla preventivmedel så som vi gör, säger Gunnar Barke, landstingsråd i Dalarna.Flera av dessa sju har dock deklarerat att man är beredd att följa rekommendationen. Men bara om alla landsting gör det.
I dagsläget är de osäkert om man kommer att få med alla på de här reglerna, medger Bo Claesson.
Att subventionen inte ska gälla för preventivmedel utanför förmånen är en viktig principiell fråga, anser han. Det är svårt att motivera varför grundläggande regler för subvention ska vara annorlunda för yngre kvinnor. Det finns många patientgrupper som kan hävda att också de vill ha tillgång till läkemedel utan hänsyn till TLVs bedömning, argumenterar SKL.
– Rent principiellt betyder det att vi framöver kanske också måste säga ja till att betala för andra läkemedelsgrupper som valt att ställa sig utanför förmånssystemet. Då har vi avskaffat TLV, om det inte har någon betydelse om man är med i förmånen eller inte, säger Bo Claesson.
Med ett enhetligt subventionssystem för alla landsting där bara de av TLV granskade och förmånsberättigade medlen ingår hoppas han att företagen skulle söka sig in i systemet igen. Det vill säga sänka priset så att TLV anser produkten värd att subventionera.
– Då skulle rännilen av de som sladdar vid sidan om hyfsa sina priser för att komma in i förmånen. Idag när subventionen gäller till och med 25 år ligger den största delen av försäljningen i det spannet. Förutsatt att alla landsting ansluter sig borde det bli mer tryck på företagen att ingå i förmånssystemet, tror han. Kraftmätningen är inte avgjord ännu.