I dag är första utlysningen i regeringens satsning på proteinläkemedel med en total budget på 40 miljoner kronor. Totalt satsar regeringen 320 miljoner kronor på biologiska läkemedel och projektet koordineras av Vinnova och Vetenskapsrådet.
Som en del av regeringens satsning på life science och för att stärka Sveriges konkurrenskraft internationellt inom biologiska läkemedel har Vinnova tillsammans med Vetenskapsrådet fått i uppdrag att ta fram ett nytt forskningsprogram. I den här utlysningen ligger fokus på utveckling och produktion av biologiska läkemedel.
Målen är bland annat att bygga upp en kunskapsbas kring biologiska läkemedel och öka Sveriges attraktionskraft som samarbetspartner inom forskning, utveckling och innovation.
Ett mål är också att öka samverkan mellan akademi, industri och hälso- och sjukvård och för att ansöka behöver det vara minst två partner från ovanstående som gemensamt söker. Man kan söka för projekt som har fokus på produktion av biologiska läkemedel, med syftet att stärka Sveriges konkurrenskraft. Projekttiden ska vara en till tre månader och maximalt kan man söka fem miljoner kronor.
I slutet av förra året gick regeringen ut med att man tillsammans med Astrazeneca och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kommer att satsa över en miljard svenska kronor på proteinforskning och biologiska läkemedel. Då meddelade regeringen att ett nationellt program för proteinforskning, metodutveckling och produktion av biologiska läkemedel skulle tas fram.
I går höll regeringen en pressträff om mångmiljonsatsningen på produktion av biologiska läkemedel, i samband med att närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte GE Healthcare i Uppsala. I samband med det avslöjades att Uppsala universitet och GE Healthcare i Uppsala blir viktiga aktörer i den fortsatta satsningen.
Regeringen bidrar med 90 miljoner kronor och aktörerna ska tillsammans skapa en innovationsmiljö där små och medelstora företag får stöttning med att komma vidare och utveckla forskningsprojekt med fokus på biologiska läkemedel.
– Det är egentligen en innovationsmiljö där man hjälper små och medelstora företag att ta sin forskning nästa steg framåt, där man visar att man också kan ta det till industriell produktion och testa det, för att kunna ta fram de nya läkemedlen i Sverige, sade Mikael Damberg till P4 Uppland i samband med pressträffen.