Fortsatt risk för ansträngd tillgång på läkemedel

Fortsatt risk för ansträngd tillgång på läkemedel

Läkemedelsverket bedömer att läkemedelsförsörjningen är fortsatt känslig för störningar orsakade av pandemin.

1 sep 2020, kl 14:45
0

Annons
Maja Marklund

Maja Marklund.

Läkemedelsförsörjningen i Sverige kommer att fortsätta utsättas för större störningar än normalt under fortsättningen av pandemin. Det konstaterar Läkemedelsverket i en rapport som myndigheten i dag publicerar på uppdrag av regeringen.

Rapporten redovisar prognoser för den fortsatta utvecklingen när det gäller tillgång och efterfrågan på läkemedel och medicinteknik. Den beskriver även insatser som fortsättningsvis kan bli aktuella i olika skeden av en eventuell andra utbrottsvåg av covid-19.

Läkemedelsförsörjningen känslig

Läkemedelsverket framhåller att pandemin hittills har ökat efterfrågan på läkemedel och medicinteknik, samtidigt som tillgången i flera fall har varit begränsad.

– Flera av de länder som står för den huvudsakliga globala produktionen av läkemedel och medicinteknik har drabbats hårt av pandemin. Det påverkar dels produktionskapaciteten, dels de inhemska behoven av läkemedel. Sverige är därför i hög grad beroende av omvärlden för att kunna erbjuda en säker och effektiv sjukvård, sade Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, vid den myndighetsgemensamma presskonferensen om covid-19 hos Folkhälsomyndigheten på tisdagen.

Hon anser dock att det svenska arbetet för att klara läkemedelsförsörjningen hittills trots allt har fungerat bra. En framgångsfaktor har enligt Läkemedelsverket varit samarbetet med regionerna och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Och regionernas gemensamma koordineringsfunktion och gemensamma upphandling har, vilket även Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, stärkt läkemedelsförsörjningen.

Läkemedelsverket planerar att under hösten fortsätta det påbörjade samarbetet. Detta eftersom risken för läkemedelsbrister till följd av pandemin kommer att fortsätta vara hög. Om länder med stor läkemedelsproduktion blir hårt drabbade av smitta kan det påverka produktionskapacitet och distribution. Politiska åtgärder som exempelvis exportrestriktioner, eller omständigheter som Brexit, kan också försvåra, påpekar Läkemedelsverket i rapporten.

Lägre läkemedelsbehov än i våras

Myndigheten har gjort prognoser för försörjningsläget i tre olika möjliga scenarier. Det handlar om de scenarier som Folkhälsomyndigheten beskrivit som möjliga i den fortsatta pandemiutvecklingen. Med oförändrad smittspridning räknar Läkemedelsverket med att det ökade behovet av vissa medicintekniska produkter kommer att kvarstå. Läkemedelsbehovet kommer däremot att ligga kvar på den mer normaliserade nivå som uppkommit under sommaren.

I de två scenarier som innebär en ökad smittspridning kommer behovet av medicinteknik och vissa läkemedel att öka, skriver Läkemedelsverket. Men förbrukningen av läkemedel i Sverige kommer ändå inte att nå upp till samma höga nivå som våren 2020.

Vad som än händer, behöver Sverige ytterligare åtgärder för att säkra läkemedelsförsörjningen under pandemins fortsättning, menar Läkemedelsverket.

– De insatser som har genomförts under första delen av pandemin, kommer att kunna bli aktuella även under en andra våg av covid-19. Men vi föreslår också flera saker som regeringen bör titta på snarast, sade Maja Marklund.

Vill ha bättre överblick

Läkemedelsverket har även tidigare fört fram att det behövs ett system som visar en nationell lägesbild för tillgång och efterfrågan på läkemedel. Det handlar bland annat om att kunna följa lagerstatus hos grossister och apotek samt förskrivning och försäljning av läkemedel. I den aktuella rapporten lyfter Läkemedelsverket åter fram detta förslag.

– Läkemedelsverket kan på regeringens uppdrag ta ansvar för ett sådant system, sade Maja Marklund.

Myndigheten framhåller också att det är hög tid att ta fram ett system för att löpande följa vaccinationsdata vid en kommande covid-19-vaccinering. Syftet är att möjliggöra löpande uppföljning av vaccinernas säkerhet.

– Det är väldigt viktigt att vi kan följa detta när vaccinet kommer, sade Maja Marklund.