Överklagandenämnden för etikprövning fick från och med 2020 det samlade ansvaret för tillsyn av etikprövningslagen. Det innebär dels att nämnden tar emot och utreder anmälningar och tips utifrån om påstådda överträdelser av lagen. Och dels att myndigheten tar egna initiativ till att granska efterlevnaden av denna lag.
Sedan tidigare hade nämnden även ansvar för att pröva överklaganden av Etikprövningsnämndens beslut om etiktillstånd för forskning.
Tufft hos Överklagandenämnden för etikprövning
Under 2020 mer än fördubblades antalet ärenden hos överklagandenämnden. Dels ökade mängden överklaganden kraftigt och dels tillkom tillsynsärendena. Nu visar årsrapporten för 2021 att båda typerna av ärenden fortsatte att öka även under fjolåret.
Nämnden avgjorde 95 överklaganden och överlämnanden under året, att jämföra med 78 året innan. Dessutom avgjorde överklagandenämnden 59 tillsynsärenden, jämfört med 17 under 2020.
Men trots detta har handläggningstiden för överklaganden inte blivit längre utan tvärtom gått ned med en dag, till 27 dagar. Överklagandenämnden skriver dock i årsrapporten att ärendeökningen ”inneburit en kraftigt ökad arbetsbelastning för nämndens ledamöter”.
Överklagandenämnden fick under 2021 in tolv anmälningar utifrån om forskare som anmälaren ansåg hade brutit mot etikprövningslagen. Sådana anmälningar handlar ofta om att forskning på människor, mänsklig vävnad eller känsliga personuppgifter har gjorts utan etikgodkännande. Om sådant tillstånd saknas, anmäler nämnden ärendet till åklagare. Överklagandenämnden gjorde sammanlagt 14 anmälningar till åklagare under 2021.