Fortsatt brist på receptarier
Antal legitimerade apotekare och receptarier i Sverige oktober 2014 fördelade på ålder. Bild: Christer Berg

Fortsatt brist på receptarier

Medan apotekarna i landet blir allt fler fortsätter bristen på receptarier. Det beror bland annat på stora pensionsavgångar.

26 nov 2014, kl 09:55
2

Annons

Christer Berg som är programansvarig för farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet har via Socialstyrelsens databas fått fram statistik över legitimerade farmaceuter i landet. Något han noterat är att antalet legitimerade apotekare ökat kraftigt och fortsätter att öka. I oktober fanns det totalt 5 026 legitimerade apotekare i Sverige. Av dem var 4 527 under 65 år. Han såg också att apotekarkåren är ung, ungefär tre fjärdedelar av alla yrkesverksamma apotekare är utexaminerade under 2000-talet.

Samtidigt som allt fler apotekare utexamineras är det relativt få som fyller 65 år och då uppnår pensionsålder. 
– Om antal apotekare som når pensionsålder, vilket är runt 60 per år, och antalet utexaminerade fortsätter i samma takt som tidigare, ungefär 230 per år, kommer antalet apotekare under 65 år att öka från cirka 4 500 till cirka 6 200 fram till 2024, säger Christer Berg.

– En fråga som jag ställer mig är om apoteksväsendet kommer att svälja alla dessa legitimerade apotekare? Jag tror inte det. Jag tror att man behöver utveckla den kliniska farmacin och att vi då kanske kommer att se fler apotekare inom hälso- och sjukvården.

Christer Berg har även analyserat statistiken för receptarier i landet och konstaterar att en tredjedel av landets receptarier är över 65 år. I oktober i år fanns det 8 576 legitimerade receptarier i Sverige, varav 5 601 var under 65 år. De senaste fem åren har antalet legitimerade receptarier minskat med cirka 700 på grund av stora pensionsavgångar och få utexaminerade.
– Vi har inte ont om utbildningsplatser, problemet är att söktrycket varit lågt och att inte alla platser fylls eller att inte alla går klart utbildningen. Förra året utexaminerades 150 receptarier i Sverige samtidigt som 275 fyllde 65 år. Men det ser ut som att det håller på att vända nu. Jag tror att det kommer att dröja till början av 2020 innan underskottet på receptarier har hämtats upp. Men med en yngre receptariekår ökar antalet föräldraledigheter och deltider, påpekar han.

Christer Berg har också tittat på hur farmaceuterna är fördelade i landet. 
– Om man bortser från de län som har läkemedelsindustri och andra stora arbetsgivare utanför apoteksväsendet så finns det mellan 1,5 till 2,5 apotekare och 5 till 6 receptarier per 10 000 invånare. Tillgången på farmaceuter är låg i län som Blekinge och Kronoberg, där expedieras 18 300 respektive 17 200 läkemedelsposter per farmaceut. I Halland och Östergötland är siffran 12 300 respektive 12 800. 

Utexaminerade apotekare och pensionsavgångar:

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”image_full_width”,”fid”:”4111″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”300″,”style”:”line-height: 1.538em;”,”width”:”518″}}]]

 

Utexaminerade receptarier och pensionsavgångar:

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”image_full_width”,”fid”:”4112″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”300″,”width”:”518″}}]]

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Man skulle kunna tro att många av de hål som blidas efter att en receptarie pensionerats kommer att fyllas av en apotekare. I många fall har det nog blivit så. Noterade dock i statistiken från SoS att hälften av apotekarna < 65 år är mantalsskrivna i Stockholms eller Uppsala län. /Christer

  2. Om det blir så, att hålen efter receptariers pensionsavgångar fylls av apotekare ute på apoteken kommer vi devalvera värdet av apotekarutbildningen. Enligt min erfarenhet är behovet av apotekare på apoteken i de flesta fall väldigt litet. Detta beroende på hur apoteksverksamheten ser ut idag. Resultatet blir en massa apotekare vars kompetens utnyttjas dåligt och vilka därmed har svårt att motivera en bra löneutveckling.