Första patienten har fått stamceller mot Parkinsons
Foto: Istock

Första patienten har fått stamceller mot Parkinsons

Skånes universitetssjukhus är med och utvecklar en ny behandlingsmetod mot Parkinsons sjukdom.

7 mar 2023, kl 07:42
0

Annons

En studie av en ny lovande behandling mot Parkinsons sjukdom har nått en milstolpe, meddelar Lunds universitet i ett pressmeddelande. Den första av totalt åtta patienter från Sverige och Storbritannien har fått dopaminproducerande stamceller intransplanterade.

Resultat om några år

Produkten med de dopaminproducerande stamcellerna kallas Stem-PD. Det är forskare vid Lunds universitet som har utvecklat den och Skånes universitetssjukhus i Lund som gör  transplantationerna.

– Transplantationen har genomförts som planerat, och cellernas placering har kunnat bekräftas med hjärnavbildning. Patienten har lämnat sjukhuset och utvärderingar kommer nu att ske enligt studieprotokollet. Resultatet av Stem-PD-produkten kan tidigast förväntas efter några år, säger överläkare Gesine Paul-Visse i pressmeddelandet.

Hon är prövningsansvarig för den kliniska delen av studien, överläkare i neurologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund, samt adjungerad professor vid Lunds universitet.

Nya behandlingar behövs mot Parkinsons

Vid Parkinsons sjukdom förstörs de nervceller i hjärnan som producerar dopamin. Detta leder till ökande svårigheter att kontrollera kroppens rörelser. Standardbehandlingen är läkemedel som ersätter förlusten av dopamin, men behandlingseffekten minskar med tiden.

Idén med den nya behandlingsmetoden är att i stället ersätta förlorade dopaminceller med friska celler. Efter transplantationen mognar de transplanterade stamcellerna ut till funktionella nervceller på plats i hjärnan. Forskarna kommer att följa patienterna kontinuerligt för att utvärdera cellöverlevnad och potentiell effekt.

Stem-PD-studien är en fas I/II-studie för att testa behandlingens säkerhet och att patienterna tål den. I projektet samarbetar svenska och brittiska forskare samt läkemedelsföretaget Novo nordisk.